5 °C
erős felhőzet
2024. április 23., kedd
Béla

Elképesztő légszennyezettségben élnek a városi emberek

2014. november 26.
1.7651
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Hihetetlen légszennyezettségi értékek derültek ki az Egészségügyi Világszervezet legújabb statisztikáiból, akik a friss adatok alapján úgy vélik, hogy tízből kilenc városi ember veszélyesen magas légszennyezettségben éli mindennapjait.

A becslések szerint az Európai Unió tagállamaiban ma átlagosan 430 ezer ember idő előtti haláláért a magas szállópor-koncentráció a felelős.

Ez azért van így, mert a WHO szerint az európai városok lakói az esetek többségében olyan levegőt szívnak, ami nem felel meg az átlagos normáknak, így a polgárok 90 százaléka magasabb kockázatnak van kitéve, mint amit a világszervezet egészségesnek tart.

A WHO szerint ugyan csökkent az utóbbi években az ózon koncentrációja, ellenben az autók által kibocsátott káros anyagok csak minimális mértékben mérséklődtek. Az EU-hoz képest egyébiránt vannak lényegesen rosszabb levegőjű országok is, mint India vagy Kína, ahol gyakran a WHO által elfogadott légszennyezettségi érték harminc-negyvenszeresét is mérik.

A légszennyezettség azért különösen nagy probléma, mert ma már tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a magas szállópor-koncentráció nem csak tüdőbetegségekhez és rákhoz vezethet, hanem szívbetegségek és agyvérzés kialakulását is előidézhetik.