16 °C
borús égbolt
2023. szeptember 24., vasárnap
Gellért, Mercédesz

Éljen Őfelsége, III. Károly brit király

2023. május 06.
29.2161
Mariann profilja, adatai
Mariann
Ma, azaz május 6-án hivatalosan is megkoronázták III Károly brit királyt a londoni Westminster-apátságban, mely történelmi eseménynek számít, hiszen legutóbb 70 évvel ezelőtt láthattak ilyet az emberek, amikor a néhai Erzsébet királynőt koronázták meg egy bensőséges, vallási ceremónia során.

Az egész világ ismét Londonra szegezte szemét, miután ma délelőtt megkoronázták III. Károly királyt valamint Kamilla királynét. Az eseményen államfők, a királyi család tagjai és befolyásos emberek vettek részt. A ceremónia kissé változott az 1953-ashoz képest: rövidült az ünnepi menet hossza, kényelmesebb lett a királyi párt szállító hintó is, valamint a vendégség létszáma is jelentősen csökkent.

III. Károly király a 62. uralkodója a brit monarchiának, aki 1948-ban született, ő lett a legidősebb szuverén, aki vezetheti az Egyesült Királyságot. Egész életében erre a szerepre várt, miközben botrányokba is keveredett a királyné, Kamilla kapcsán. Mindezt maguk mögött tudták hagyni, hiszen az elmúlt években házastársként végezték királyi feladataikat.

Éljen Őfelsége, III. Károly brit király - 2. kép

A koronázáson természetesen jelen volt Harry herceg is, aki egyedül érkezett, hiszen korábban a palota már értesítette a sajtót, hogy Meghan Markle Amerikában marad a gyerekekkel, mivel Archie születésnapja éppen ezen a napon van. Harry egyébként unokatestvéreivel érkezett, Eugénia hercegnővel, Beatrix hercegnővel és férjeikkel, majd mellettük foglalt helyet a harmadik sorban.

Az első sorban foglalt helyet Vilmos herceg, Katalin hercegné, Sarolta hercegnő és Lajos herceg. Sokáig úgy tippelték, hogy Lajos nem fog részt venni a hosszú eseményen, de végül ott volt, bár ismét elég izgága volt a ceremónia alatt. György herceg fontos feladatot kapott, ő Károly király palástját fogta az apátságba vonulás során.

Éljen Őfelsége, III. Károly brit király - 3. kép

Londonban több millióan köszöntötték az új Királyt és Királynét. A koronázást követően ünnepségek lesznek, koncertek, ahol többek között Katy Perry és Lionel Richie is fellép majd. Még a hétfői nap is munkaszünet lesz a briteknél.

Éljen Őfelsége, III. Károly brit király - 4. kép


Éljen Őfelsége, III. Károly brit király - 5. kép


Éljen Őfelsége, III. Károly brit király - 6. kép


Éljen Őfelsége, III. Károly brit király - 7. kép