11 °C
borús égbolt
2024. március 01., péntek
Albin

Egyre kevesebbet eszik a magyar

2014. július 10.
1.9531
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Szomorú és egyben megdöbbentő kutatást mutatott be nemrégiben a KSH, akik megállapították, hogy 2012-ben alaposan csökkent az átlagos hazai élelmiszer-fogyasztás, vagyis kevesebbet eszik a magyar, mint 2008-ban.

A KSH-nak csak mostranra sikerült összegyűjtenie elegendő adatot ahhoz, hogy határozott eredményekkel szolgálhasson a témában, így kiderült, hogy míg 2008-ban 675 kg élelmiszer jutott egy főre az országban, addig 2012-ben ez az érték drasztikusan lecsökkent 615 kg-ra.

Az indokok mögött vélhetően az életszínvonal folyamatos romlása állhat, de a kutatás szerint az sem kizárt, hogy az emberek élelmiszerigénye csökkent le ennyire, hiszen a mozgásszegény életmódból kifolyólag egyre kevesebb energiára és élelemre van szükségünk.

Szomorú, hogy az élelmiszerek mellett a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás mértéke is alaposan visszaesett, egyedül a burgonyafogyasztás növekedett meg, ami - mint olcsó alapanyag - szintén a társadalom elszegényedését vetíti előre.

A bizonytalanságot és a kilátástalanságot erősíti meg, hogy az élelmiszer-fogyasztással ellentétben az ország szeszfogyasztása nem változott, ezáltal továbbra is évente átlagosan 10 liter tiszta szeszt fogyaszt el egy átlagos magyar.

Szintén szomorú, hogy az élelmiszer-fogyasztás csökkenése a háztartások, avagy a családok szintjén is rendkívüli mértékben csökkent. A 2002-es adatokhoz képest ugyanis 2012-ben 25 százalékkal kevesebb pékárut, 16 százalékkal kevesebb tejet, 22 százalékkal kevesebb gyümölcsöt és 26 százalékkal kevesebb zöldséget ettek a magyar családok.