A KSH-nak csak mostranra sikerült összegyűjtenie elegendő adatot ahhoz, hogy határozott eredményekkel szolgálhasson a témában, így kiderült, hogy míg 2008-ban 675 kg élelmiszer jutott egy főre az országban, addig 2012-ben ez az érték drasztikusan lecsökkent 615 kg-ra.
Az indokok mögött vélhetően az életszínvonal folyamatos romlása állhat, de a kutatás szerint az sem kizárt, hogy az emberek élelmiszerigénye csökkent le ennyire, hiszen a mozgásszegény életmódból kifolyólag egyre kevesebb energiára és élelemre van szükségünk.
Szomorú, hogy az élelmiszerek mellett a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás mértéke is alaposan visszaesett, egyedül a burgonyafogyasztás növekedett meg, ami - mint olcsó alapanyag - szintén a társadalom elszegényedését vetíti előre.
A bizonytalanságot és a kilátástalanságot erősíti meg, hogy az élelmiszer-fogyasztással ellentétben az ország szeszfogyasztása nem változott, ezáltal továbbra is évente átlagosan 10 liter tiszta szeszt fogyaszt el egy átlagos magyar.
Szintén szomorú, hogy az élelmiszer-fogyasztás csökkenése a háztartások, avagy a családok szintjén is rendkívüli mértékben csökkent. A 2002-es adatokhoz képest ugyanis 2012-ben 25 százalékkal kevesebb pékárut, 16 százalékkal kevesebb tejet, 22 százalékkal kevesebb gyümölcsöt és 26 százalékkal kevesebb zöldséget ettek a magyar családok.
Egy 200 éves óvszer is látható a holland nemzeti múzeum legújabb kiállításán