20 °C
borús égbolt
2024. április 13., szombat
Ida

Egyre gyakoribb a vesekő a gyermekek körében, különösen a lányok esetében

2023. július 10.
22.6121
Mariann profilja, adatai
Mariann
Harminc évvel ezelőtt a vesekő a középkorú fehér ember betegségének számított, manapság azonban fordult a kocka, ugyanis ma már fiatalabb gyerekeknél, különösen a tizenéves lányoknál fordul elő ez a kellemetlen betegség.

A vesekő kristályos felhalmozódás a vesében, mely a vizeletben lévő ásványi anyagokból keletkezik. A betegség könnyen gyógyítható, ám nagyon kellemetlen érzést, fájdalmat okozhat az embernek. A legfrissebb kutatási eredmények szerint egyre több gyereknél fordul elő fiatal korban a vesekő, különösen a kislányok körében, amit egyelőre nem tudnak megmagyarázni az orvosok.

A szakértők azt feltételezik, hogy több tényező együttese okolható a vesekő kialakulásáért gyerekkorban, beleértve az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrendet, az antibiotikumok fokozott használatát az élet korai szakaszában és az éghajlatváltozást, amely egyre több kiszáradást okoz. Az NBC News-nak nyilatkozó orvosok elmondták, hogy nyáron több veseköves gyereket látnak, mint bármely más évszakban.

Az orvosok azt javasolják, hogy meleg időben fogyasszunk minél több ásványvizet, a cukros üdítőket felejtsük el - még a gyerekek esetében is - és lehetőleg kerüljük a feldolgozott élelmiszereket. Különösen a chipseket, melyek nagy mennyiségű nátriumot tartalmazhatnak, melyek összecsomósodhatnak.