17 °C
enyhe eső
2024. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Egy új tanulmány szerint az úgynevezett szexuális kettős mérce valójában mítosz

2023. május 18.
30.2151
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Sokan gondolják azt, hogy a kicsapongó életét élő nőket sokkal jobban elítéli a társadalom, mint a hasonló életet élő férfiakat, ám a közhiedelemmel ellentétben a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem tudósai szerint ez egyáltalán nem így van.

Ha egy férfi sokat csajozik és minden nap más ágyában kel fel, azt sokan "menőnek" tartják - gondolhatjuk. Míg ugyan ebben az esetben a nők terén inkább megbélyegzést szoktunk látni. A tudósok arra törekedetek, hogy megértsék, hogyan tekintenek a sok szexuális partnerrel rendelkező férfiakra és nőkre.

Mons Bendixen professzor, a tanulmány társszerzője elárulta:

Mindenki azt hiszi, hogy a nők nagyobb mértékű társadalmi kontrollnak vannak kitéve, mint a férfiak. De nem ezt tapasztaltuk, amikor megkérdeztük az embereket, hogyan értékelik a nők és férfiak szexuális viselkedését. Az emberek maguk is sokkal liberálisabbak, mint ahogy azt a társadalomról feltételezik.

A tanulmányban 900 heteroszexuális férfi és nő vett részt, akiket szexuális múltjuk alapján arról kérdeztek meg, hogyan értékelik valaki másnak potenciális partnereit. Ezen ismeretek alapján arra kérték őket, hogy értékeljék, mennyire ajánlanák másnak a leendő partnereket. Az eredmények azt mutatták, hogy a rövid távú kapcsolatokat terén, a több korábbi partnerrel rendelkező férfiakat szigorúbban ítélték meg, mint a nőket.