9 °C
enyhe eső
2024. február 26., hétfő
Edina

Egy új nyelv tanulása ötödével csökkentheti a demencia kockázatát

2023. augusztus 24.
25.5931
Mariann profilja, adatai
Mariann
A demencia jelenleg egy gyógyíthatatlan betegség, melyre az orvosok folyamatosan keresik a megoldást, ám most egy friss tanulmány szerint azok a középkorúak, akik új idegen nyelvet tanulnak, csökkent a demencia és az Alzheimer-kór kockázata.

A tudósok folyamatosan azon dolgoznak, hogy olyan időskori betegségekre találjanak megoldást, mint a demencia vagy éppen az Alzheimer-kór, melynek során egyre inkább romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége. Különféle technikákkal lehet ezen javítani, ilyen például a sudoku vagy különféle videojátékok.

Most azonban egy friss tanulmány szerint az oktatás is sokat segíthet. A kutatók 282 000, 40 és 69 év közötti brit önkéntes adatait elemezték, és hét évig követték őket. A résztvevők DNS-ük alapján egyéni kockázati pontszámot kaptak a demencia tekintetében, és bevallották, ha részt vettek valamilyen felnőttképzési oktatáson. Az elemzés kimutatta, hogy azok a résztvevők, akik a vizsgálat kezdetén oktatásban részesültek, 19 százalékkal alacsonyabb kockázatot mutattak a demencia kialakulására.