20 °C
erős felhőzet
2024. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Egy tanulmány szerint a műszakban dolgozó nőknél csökkenhet a terhesség esélye

2023. május 24.
27.4891
Mariann profilja, adatai
Mariann
Már korábbi tanulmányok is igazolták, hogy azok a nők, akik fiatalon éjszakai műszakokban dolgoztak, a későbbiekben nehezebben estek teherbe, most egy friss tanulmány megpróbálta dekódolni, hogy az alvás-ébrenlét ciklus hogyan befolyásolja a termékenységet egereknél.

A 25. Európai Endokrinológiai Kongresszuson bemutatott új tanulmány szerint nem csak azoknál a nőknél vehető észre a termékenység csökkenése, akik éjszakai műszakokban dolgoznak, hanem azoknál is, akik nappali műszakban dolgoznak. A csapat a cirkadián ritmus kísérleteit állati alapú modellen végezte, az agyunk 24 órás belső órájának folyamatos eltolásával, amely azt mondja, hogy sötétben aludjunk, világosban ébredjünk.

Ezek az órák különféle biológiai funkciókat és folyamatokat szabályoznak, beleértve az alvás-ébrenlét ciklust, a hormonszekréciót, az emésztést és a szaporodást. A csapat négy hét alatt 10 órával változtatta meg a nőstény egerek megvilágításának mintázatát. Azt találták, hogy az ovulációt kiváltó hormon, a luteinizáló hormon a hetek alatt megszűnt az egerekben, így csökkent a termékenységük.