10 °C
borús égbolt
2024. február 26., hétfő
Edina

Egy kutatás szerint a hormonális fogamzásgátlók növelhetik a mellrák kialakulásának kockázatát

2023. március 23.
41.8901
Mariann profilja, adatai
Mariann
Egy friss tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik valamilyen hormonális tartalmú fogamzásgátlót szedtek évekig, nagyobb valószínűséggel alakult ki náluk mellrák, mint azoknál, akik nem szedtek ilyen gyógyszert.

Bár a mellrák gyógyítható, ha időben észreveszik, de vannak olyan tényezők, melyek növelik a betegség kialakulását. Ilyen például a fogamzásgátló is, amire most a kutatók felhívják a figyelmet. A tudósok szerint a csak progesztogént tartalmazó hormonális fogamzásgátlók, köztük a tabletta, az implantátum, az injekciós és a méhen belüli eszköz használata 20-30%-kal nagyobb esélyt jelent a betegség kialakulására.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az ösztrogént és progesztogént tartalmazó kombinált fogamzásgátló tabletta szedése kismértékben növeli a mellrák kialakulásának kockázatát, ami a használat abbahagyása után csökken. A tudósok szerint azonban a fogamzásgátlók szedésének előnye is van - nem csak a terhesség elkerülése -, például a méhnyálkahártyarák és a petefészekrák kialakulása ellen véd.