29 °C
tiszta égbolt
2024. június 22., szombat
Paulina

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok hetente átlagosan 26 alkalommal élnek át mikrostressz pillanatokat

2024. április 28.
27.1091
Mariann profilja, adatai
Mariann
A népszerű rágógumikat gyártó vállalat egy friss felmérést készített a Z generációt érintő mikrostressz pillanatokról, melyből kiderült, hogy a legtöbb fiatal hetente átlagosan 26 alkalommal él át ilyet, amire sokszor a zene vagy a rágózás nyújt megoldást.

A Z generációról már több kutatási is bizonyította, hogy sokkal stresszesebbek tudnak lenni, mint a korábbi, hasonló korú generációk voltak, mivel az elmúlt években rengeteg stresszforrás érte őket, a háborúk, a megélhetései költségek drasztikus növekedése, de még a klímaváltozás is ide sorolható. Az Orbit legfrissebb Z generációs felmérése szerint a legtöbb stresszel az aktívan dolgozó, városban élő nők küzdenek.

A kutatásból az is kiderült, hogy a 18-26 év közötti fiatalok 90%-a tapasztalt már mikrostresszt élete során. Ezeket a mikrostresszeket olyan problémák okoznak, mint a kisebb viták, a házimunka, a határidők miatti aggodalom. Érdekesség, hogy a gyakori mikrostresszelők 35%-a az első helyen önmagát jelölte meg, mint a stresszhelyzet okozóját.

A stressz leküzdésére szerencsére számtalan megoldás létezik, ilyen például a zene hallgatás, a filmezés vagy éppen a rágózás. A válaszadók 16 %-a rágózni szokott, 23 százalékuk pedig magában énekel. Egyes tanulmányok szerint a rágózás csökkenti a stresszhormon (kortizol) szintjét a szervezetünkben, így tényleg jó választás lehet egy kisebb stressz során.