0 °C
tiszta égbolt
2023. december 04., hétfő
Borbála, Barbara

Egy felmérés szerint Ausztráliában a legmagasabb az egy főre jutó kokainhasználat a világon

2023. június 29.
22.0601
Mariann profilja, adatai
Mariann
Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának (UNODC) 2023-as kábítószer-világjelentése szerint Ausztrália és Új-Zéland a világ kokainfővárosa, ugyanis itt a legmagasabb az egy főre jutó droghasználat az egész világon, ami nagyon riasztó adat.
 

A jelentés megállapította, hogy az elmúlt évben Ausztráliában és Új-Zélandon használták a legtöbb kokaint a világon. Becslések szerint évi 5,5 tonna kokaint fogyasztanak a sziget-országokban, de azt is fontos megjegyezni, hogy az ENSZ szerint a droghasználók többsége alkalmi fogyasztó.

A jelentés továbbá azt is feltárta, hogy nem csak a kokain ennyire népszerű ezekben az országokban, hanem az ecstasyhasználat is, itt volt a legmagasabb a világon - a szennyvízadatokból derült ki. A kokaingyártás 2021-ben történelmi csúcsot ért el, a becslések szerint 2300 tonnát gyártottak és az elmúlt években bővült a piac világszerte. A rekord számú használó ellenére a hatóságok is elégedettek lehetnek, ugyanis az általuk lefoglalt kokain, heroin és morfium mennyisége szintén nőtt.