35 °C
erős felhőzet
2025. június 23., hétfő
Zoltán

Egészséges a téli nassolás

2014. november 22.
2.3111
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Egy újabb kutatás bebizonyította, hogy a nassolás pozitív hatással lehet egészségünkre, hogyha mértékletesen eszünk és persze az sem mindegy, hogy mit.
 

Az őszi-téli hónapokban a legjobb és legnépszerűbb finomságok a különböző magvak és aszalt gyümölcsök.

Az olajos magvak kalória tartalma magas, azonban rengeteg értékes ásványi anyagot tartalmaz, melynek köszönhetően egyes kutatások szerint 30 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. A másik alternatíva nassolásra az aszalt gyümölcsök, melyek rengeteg rostot tartalmaznak.

A különböző szárított gyümölcsök vitamintartalma nagyon magas, éppen ezért ha nassolni szeretnénk, akkor mindenképpen válasszuk ezt a finomságot. Szabó S. András, egyetemi tanár összefoglalta mit is kell tudni az egészséges nassolásról:

Szervezetünk akkor működik jól, ha a tápanyagból optimális a beviteli arány, ezért fontos a változatos táplálkozás. Szénhidrátbevitelnél a legjobb, ha legfeljebb 1/3 cukorszerű és legalább 2/3 komplex szénhidrátot fogyasztunk, ezek az arányok az olajos magvas és aszalt gyümölcsös snackek mixeiben megtalálhatóak. Tehát a csokoládés áfonya (és egyéb hasonlóan komplex termékek) fogyasztása táplálkozás-élettani szempontból semmiképpen nem kifogásolható.

Ne feledd, ha legközelebb nassolni szeretnél, akkor válaszd az aszalt gyümölcsöket vagy az olajos magvakat.