1 °C
enyhe havazás
2023. december 08., péntek
Mária

Depresszióssá válnak, akik állásuk elvesztésétől rettegnek

2014. február 05.
1.9271
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
#
 

kep1#Spanyolországban jelenleg minden eddiginél nagyobb problémát okoz a munkanélküliség, így a Valencia Egyetem pszichológusai úgy határoztak, hogy egy átfogó kutatásban derítenek fényt arra: vajon milyen hatással lehet mindez az emberekre?

A kutatás elképesztő eredményeket hozott, hiszen a felmérések során kiderült, hogy nem csak azok rettegnek a mindennapoktól és válnak depresszióssá, vagy legalább boldogtalanná, akik már elvesztették munkahelyüket, hanem azok is, akiknek még megmaradt az állásuk.

Az adatok alapján ugyanis azok az emberek, akik folyamatosan féltik állásukat, már rövid távon is olyan enyhe depressziós állapotba kerülhetnek, ami nem csak egészségi állapotukra, hanem az élet más területeire is kihatással lesznek, így például éppen munkahelyi teljesítményükre.

A spanyol pszichológusok a kutatásról írt tanulmányukban kifejtették, hogy minél jobban félti valaki a munkahelyét, annál kevésbé elégedett a mindennapi életével, emberi kapcsolataival és munkahelyi teljesítményével, vagyis minél jobban tartunk állásunk elvesztésétől, annál valószínűbb, hogy bevonzzuk a bajt.