31 °C
tiszta égbolt
2025. június 06., péntek
Norbert, Cintia

Csökkenti a szívbetegség kockázatát a kávézás!

2014. március 26.
2.2111
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
#
 

kep1#Elképesztő, mi több, paradigmaváltással egyenértékű bejelentést tett nemrégiben a Harvard és a Szingapúri Egyetem kutatócsoportja, akik arra a következtetésre jutottak, hogy a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem fokozza sem a szívbetegségek, sem az agyvérzés kockázatát a kávéfogyasztás.

Sőt mi több, átfogó és reprezentatív kutatásukból az derült ki, hogy aki átlagosan napi 3-5 csésze kávét elfogyaszt, az ezzel egyfajta szívtréninget folytat, és 20 százalékkal kisebb eséllyel alakul majd ki nála szívbetegség, mint azoknál az embereknél, akik egyáltalán nem kávéznak.

A közel 1,5 millió embert érintő, tehát rendkívül átfogó kutatásból kiderült továbbá, hogy néhány százalékkal még azok is kisebb mértékben szenvednek a szívbetegség problémájától, akik naponta elfogyasztottak akár 7 csésze kávét, mint azok, akik egyáltalán nem ittak ilyen formában koffeint.

A kutatók szerint természetesen egy szint felett már a kávé is rendkívül káros, így azok az emberek, akik napi kilenc-tíz adag kávét fogyasztanak, már nagyban kockáztatják a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de természetesen amennyiben cukorral és egyebekkel isszuk a fekete nedűt, a fenti kutatás teljes egészében értelmét veszti.