20 °C
tiszta égbolt
2024. május 27., hétfő
Hella

Azoknál a csecsemőknél, akiket az első hat hétben szoptatnak, kisebb eséllyel alakul ki viselkedési probléma

2023. április 08.
38.5351
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
A Glasgow-i Egyetem kutatói 191 745 gyermek adatait vizsgálták, melyből kiderült, hogy az életük első hat hetében szoptatott gyermekeknél ritkábban fordulnak elő speciális nevelési igények vagy viselkedési problémák a későbbiekben.

A anyatejjel való táplálás nagyon fontos a kisbabáknál, hiszen köztudott, hogy minden tápanyag megtalálható az anyatejben, amire a csecsemőnek szüksége van. De úgy tűnik, még fontosabb az anyatejjel való táplálás. Azok a csecsemők, akiket kizárólag anyatejjel tápláltak vagy tápszer és anyatej keverékét kapták az első hat-nyolc hétben, körülbelül ötödével kisebb eséllyel alakultak ki speciális nevelési igények, mint a tápszert kapóknál.

A Glasgow- i Egyetem kutatói 191 745 Skóciában született, 2004-től kezdődően született gyermek egészségügyi és oktatási adatait vizsgálták. A vizsgálatba bevontak közül a gyerekek 66,2 százaléka tápszeres, 25,3 százaléka szoptatott, és csak 8,5 százalékuk kapott vegyes táplálást az első hat-nyolc hétben. Összességében a tanulmányban részt vevő gyermekek 12,1 százalékánál alakult ki speciális nevelési igény, vagy viselkedési probléma.