#
kep1#Egy a Coca-Cola megbízásából készült friss kutatásból kiderült, hogy az európaiak jelentős részének, egészen pontosan 66 százalékának fogalma sincs arról, hogy hány alapíz is létezik a világon.
A kutatásban több mint 12 ezer ember vett részt összesen 10 európai országból - hazánk sajnos nem volt a listán -, amiből a fentieken túl számtalan más érdekes adat is kiderült, így például az, hogy esténként átlagosan kétszer annyian fogyasztanak csokoládét vagy más édességet Európában, mint reggelente, a sós és édes ízeket pedig a kontinensen egyformán imádják az emberek.
A kutatás alapján megtudtuk még, hogy az új kulináris élvezetek felfedezése kapcsán az emberek nem csak finom ízeket akarnak érezni, sokkal inkább az hajtja őket, hogy másoknak megmutathassák, hogy ők bevállaltak új ételeket és italokat, miközben az emberek égnek a vágytól, hogy az élményt megoszthassák ismerőseikkel a közösségi oldalakon.
A Charles Spence professzor által vezetett kutatásból bebizonyosodott továbbá az is, hogy az ízlelés egy rendkívül összetett folyamat, amelyben minden egyes érzékszervünk fontos szerepet játszik, ellenben ez mindenkinél másként zajlik le, ennek köszönhető az, hogy az emberek eltérő ízélményt tapasztalnak meg, vagyis szeretik-e az adott ételt és italt, esetleg nem.
Kik azok a gyepfehérítők? - Papp Noémi: A gyepfehérítők titka (könyvajánló)