34 °C
kevés felhő
2024. július 14., vasárnap
Örs, Stella

Az okostelefonok miatt nem tudják megtanulni a gyerekek, hogyan uralkodjanak érzelmeiken

2024. július 01.
7.8571
Mariann profilja, adatai
Mariann
Az okostelefonoknak, digitális eszközöknek számtalan káros hatása már ismert a gyerekekre nézve, egy friss tanulmány egy újabb problémára hívja fel a figyelmet, ugyanis a kutatók szerint ezen az eszközök miatt a gyerekek nem tanulják meg, hogyan uralkodjanak érzelmeiken.

Sok esetben fordul az elő, hogy a szülő valamilyen digitális eszközt ad a gyerek kezébe, hogy dühét vagy hisztijét ezzel csillapítsa. Ez azonban azt jelenti, hogy nem tanulják meg, hogyan szabályozzák érzelmeiket, miközben a gyerekek éppen az életük első néhány évében tanulnak sokat az önszabályozásról.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem csapata 265 szülőt kért fel arra, hogy töltsenek ki kérdőívet gyermekük viselkedéséről. Az elemzés kimutatta, hogy minél több szülő használt telefont vagy táblagépet békítő eszközként, egy évvel később annál rosszabbak voltak gyermekeik harag- és frusztrációkezelési készségei. A csapat szerint fontos, hogy ne kerüljük el azokat a helyzeteket, amelyek frusztrálóak lehetnek a gyermek számára. Ehelyett azt javasolják, hogy a szülők oktassák gyermekeiket a nehéz helyzeteken, segítsenek nekik felismerni érzelmeiket, és tanítsák meg őket, hogyan kezeljék azokat.