9 °C
borús égbolt
2024. március 05., kedd
Adorján, Adrián

Az Egyesült Államokban megkétszereződött az anyák halálozási aránya az elmúlt 20 évben

2023. július 04.
24.0321
Mariann profilja, adatai
Mariann
Egy új tanulmány szerint az anyák halálozási aránya megduplázódott az Egyesült Államokban az elmúlt két évtizedben, az adatok szerint a legmagasabb arány a színes bőrűek között van, ami sokak szerint a rasszizmus miatt lehetséges.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) tanulmánya szerint 1999-ben 100 000 élveszületésre 12,7 haláleset jutott, míg 2019-ben már 32,2 halálozás jutott, ami azt jelenti, hogy több, mint duplájára nőtt a halálozási arány. A kutatás során a terhesség alatti vagy az azt követő egy éven belüli halálesetet vették alapul.

A kutatás szerint a déli államokban volt a legmagasabb az anyák halálozási aránya az összes faji és etnikai csoportban, de a fekete bőrű nők esetében a legrosszabbak az adatok. Dr. Allison Bryant, a tanulmány egyik szerzője szerint az eredmények cselekvésre ösztönöznek. Az orvos szerint az színes bőrűek magasabb aránya az egészségügyben fellelhető rasszizmusnak köszönhető. A terhesség egy éven belüli halálozásának gyakori okai közé tartoznak a mentális betegségek, a túlzott vérzés, a szívbetegségek, a terhességgel összefüggő magas vérnyomás, a fertőzések és a vérrögök.