Az egyetem szakemberei szerint ugyanis azok a férfiak, akik rendszeresen fogyasztanak csípőset - főként csilipaprikát -, azok sokkal magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeznek, mint mások.
A kísérleteket 18 és 44 év közötti férfiakon végezték el azáltal, hogy felszolgáltak nekik egy tál tört krumplit, arra kérve őket, hogy tetszés szerint ízesítsék csiliszósszal.
Mint kiderült, aki több csípős szószt tett a krumplira, az a nyálminták alapján sokkal magasabb tesztoszteronszinttel rendelkezett, mint mások.
A szakemberek szerint ugyan egyelőre még nincs bizonyítékuk arra, hogy közvetlenül a csípős ételek váltják-e ki a több tesztoszteront a férfiak testében, azonban a kutatás vezetője szerint nem zárható ki, hogy a csípős íz felerősíti a hormontermelést.
Egy 200 éves óvszer is látható a holland nemzeti múzeum legújabb kiállításán