21 °C
erős felhőzet
2025. június 08., vasárnap
Medárd

A teljes kiőrlésű gabona csökkenti a rák és a cukorbetegség kockázatát

2015. március 25.
2.9971
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Újabb jótékony hatását bizonyították be az Egyesült Államokban a teljes kiőrlésű gabonának, a The Daily Telegraph által közölt tanulmányból ugyanis kiderült, hogy a teljes értékű gabonák - amiben tehát a maghéj és a korpa is megtalálható - akár még a rák kockázatát is csökkenthetik.

Hogy egészen pontosak legyünk, a tanulmány szerint már napi egy tál teljes kiőrlésű gabona elfogyasztásával 48 százalékkal, tehát felére csökkenthetjük a cukorbetegség és 17 százalékkal a daganatos megbetegedések kockázatát.
 

Ezen felül ugyanennyivel mérsékelhetjük a szívbetegség és a légzőszervi panaszok kockázatát is.

Hogy melyik teljes értékű gabonát választjuk a sok közül, az szinte teljesen mindegy, de az amerikai kutatók - akik közel 400 ezer állampolgár adatait gyűjtötték be a fenti eredményekhez - kimutatták, hogy a búza és a zab különösen kedvező hatást fejtenek ki a betegségek megelőzésében, illetve a szervek egészségesen tartásának érdekében.

Lu Qui professzor, a kutatás vezetője szerint a fenti eredmények egy sor új kutatásra sarkallják őket, hogy bebizonyíthassák a teljes értékű gabonafélék további jótékony hatásait, hiszen a fentiek a jelek szerint még csak a jéghegy csúcsát jelentik.