Hogy egészen pontosak legyünk, a tanulmány szerint már napi egy tál teljes kiőrlésű gabona elfogyasztásával 48 százalékkal, tehát felére csökkenthetjük a cukorbetegség és 17 százalékkal a daganatos megbetegedések kockázatát.
Ezen felül ugyanennyivel mérsékelhetjük a szívbetegség és a légzőszervi panaszok kockázatát is.
Hogy melyik teljes értékű gabonát választjuk a sok közül, az szinte teljesen mindegy, de az amerikai kutatók - akik közel 400 ezer állampolgár adatait gyűjtötték be a fenti eredményekhez - kimutatták, hogy a búza és a zab különösen kedvező hatást fejtenek ki a betegségek megelőzésében, illetve a szervek egészségesen tartásának érdekében.
Lu Qui professzor, a kutatás vezetője szerint a fenti eredmények egy sor új kutatásra sarkallják őket, hogy bebizonyíthassák a teljes értékű gabonafélék további jótékony hatásait, hiszen a fentiek a jelek szerint még csak a jéghegy csúcsát jelentik.
"Rám ezer virággal szórtad a tavaszt..." - virágséta a Fiumei úti Sírkertben