#
kep1#A Brigham & Women's Hospital és a Harvard Medical School közös kutatásából nemrégiben kiderült, hogy nem csak azért érdemes salátát, valamint többek között spenótot is enni, mert a sok vitamin és ásványi anyag révén erősíti immunrendszerünket, hanem azért is, mert hozzájárul látásunk egészségéhez.
A kutatás apropóját az adta, hogy csak az Egyesült Államokban átlagosan 3 millió ember küzd zöld hályoggal, azonban a szakemberek elmondása szerint ezt a számot lényegesen javítani lehetne azzal, ha az emberek nekiállnának sok salátát és más leveles zöldségeket enni.
A kutatás alapján készült publikáció alapján ugyanis azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak leveles zöldségeket, átlagosan 30 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvednek a zöld hályog kialakulásától, mert például a saláta és a többi ilyen leveles zöldség rendkívül sok nitrátot tartalmaz, ami a vérkeringés mellett a szem idegeire is jó hatást gyakorol.
Ha mindez nem lenne elegendő, a szakértők szerint a leveles zöldségek rendszeres fogyasztása abban is segítséget nyújt, hogy a már meglévő zöld hályog mellett megakadályozza a glaukóma rosszabbodását, amivel a páciens elkerülheti a vakságot.
Megújul a Sziget, számtalan új helyszínnel és programokkal bővül a hazai fesztivál