9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

A női agy másként reagál a gyereksírásra

2014. július 14.
2.5241
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Tudományos kísérletek is alátámasztották, hogy a nők agya egészen másképpen reagál a gyereksírásra, mint a férfiaké, így ösztönösen arra vannak programozva, hogy a csecsemők sírására azonnal cselekedni tudjanak.

A kutatók férfiakat és nőket vegyesen vizsgáltak a témában, így olyan fehér zajt játszottak nekik, amibe közbe csecsemősírást vegyítettek.

A páciensek esetében MRI segítségével képesek voltak kimutatni, hogy a nők agya a síráskor azonnal reagált, egyfajta intenzív koncentrációba csapott át, miközben a férfiak agya nyugalmi állapotban maradt.

Marc H. Bornstein, avagy a kutatás vezetője szerint már korábbi kutatások is bebizonyították, hogy a nők és a férfiak más érzelmi reakciókat adnak a síró csecsemőre, ám a mostani kísérletek azt is alátámasztották, hogy a figyelem és a koncentráció tekintetében is lényegesen nagyobb a különbség a két nem között.

A vizsgálatokban egyébiránt gyerekes és gyermektelen felnőtteket egyaránt górcső alá vettek, de az eredmények alapján a nők agya attól függetlenül is erősebben és hevesebben reagált a csecsemősírásra, hogy született-e már gyereke, vagy sem.