kep1#Több kutatás is olyan eredményeket hozott a múltban, miszerint a kávé rákkeltő hatású, ezáltal az Egészségügyi Világszervezet 1991-ben még egy figyelmeztetést is kiadott arra vonatkozólag, hogy a kávé például növeli a hólyagrák kialakulásának kockázatát.
A Nemzetközi Rákkutató Intézet azonban most összegyűjtötte az elmúlt néhány évtizedben kivitelezett összes kutatást, amelyek kapcsán kiderült, hogy a kávénak messze nincs rákkeltő hatása ezen a téren, ellenben van egy aggasztó dolog, ami kiderült erről, de sokkal inkább a különféle forró italokról.
Az intézet információi szerint ugyanis sokkal károsabbak és rákkeltőbb hatásúak az erősen forró italok, ezáltal több mint ezer tanulmány átvizsgálásával derült fény arra, hogy a 65 Celsius foknál melegebb italok fogyasztásával megnő a nyelőcsőrák kockázata.
Ennek az oka a szakértők szerint nem más, minthogy a forró kávéval, de akár bármilyen egészséges teával is a nyelőcsőben égési sérülések keletkeznek, ami melegágya lehet a későbbi elváltozásoknak, tehát korántsem az lesz a lényeg, hogy mit iszunk, sokkal inkább az, hogy milyen hőmérsékleten tesszük azt.
"Rám ezer virággal szórtad a tavaszt..." - virágséta a Fiumei úti Sírkertben