30 °C
kevés felhő
2025. június 08., vasárnap
Medárd

A forró italok rákkeltő hatásúak

2016. június 17.
4.4741
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
#
 

kep1#Több kutatás is olyan eredményeket hozott a múltban, miszerint a kávé rákkeltő hatású, ezáltal az Egészségügyi Világszervezet 1991-ben még egy figyelmeztetést is kiadott arra vonatkozólag, hogy a kávé például növeli a hólyagrák kialakulásának kockázatát.

A Nemzetközi Rákkutató Intézet azonban most összegyűjtötte az elmúlt néhány évtizedben kivitelezett összes kutatást, amelyek kapcsán kiderült, hogy a kávénak messze nincs rákkeltő hatása ezen a téren, ellenben van egy aggasztó dolog, ami kiderült erről, de sokkal inkább a különféle forró italokról.

Az intézet információi szerint ugyanis sokkal károsabbak és rákkeltőbb hatásúak az erősen forró italok, ezáltal több mint ezer tanulmány átvizsgálásával derült fény arra, hogy a 65 Celsius foknál melegebb italok fogyasztásával megnő a nyelőcsőrák kockázata.

Ennek az oka a szakértők szerint nem más, minthogy a forró kávéval, de akár bármilyen egészséges teával is a nyelőcsőben égési sérülések keletkeznek, ami melegágya lehet a későbbi elváltozásoknak, tehát korántsem az lesz a lényeg, hogy mit iszunk, sokkal inkább az, hogy milyen hőmérsékleten tesszük azt.