20 °C
tiszta égbolt
2024. május 27., hétfő
Hella

A terhesség előtti és alatti mértékletes alkoholfogyasztás megváltoztathatja a gyermek arcformáját

2023. február 16.
52.2201
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Egy friss tanulmány szerint azok a nők, akik a terhességük előtt és alatt alkoholt fogyasztottak, azoknak a gyermekénél bizonyos arcváltozások figyelhetőek meg, ráadásul minimális ital esetén is észrevehető a változás.

A hollandiai rotterdami Erasmus Medical Centre új kutatása összefüggést talált az alkoholfogyasztás és a gyermekek arcának változása között. A gyermek születése előtti alkohol jelentős káros hatással lehet a gyermek fejlődésére, és ha egy anya rendszeresen nagy mennyiséget iszik, az magzati alkoholspektrum-zavarhoz, FASD-hez vezethet, ami visszatükröződik a gyermekek arcán.

A kutatók mesterséges intelligenciát (AI) és mély tanulási technológiát használtak, hogy mintákat keressenek a gyermekek arcformája és az édesanyjuk által elfogyasztott alkohol között. Ez alapján kiderült, hogy a leggyakoribb arcváltozások a felhajtott orrhegy, a rövidebb orr, a kifordított áll és a behúzott alsó szemhéjak voltak.

Többek között emiatt sem szabad soha terhesség előtt és alatt alkoholt fogyasztani, mert az komoly károkat okozhat a magzat egészségében és kinézetében is.