34 °C
kevés felhő
2024. július 14., vasárnap
Örs, Stella

A tamponokban található mérgező fémek meddőséget vagy akár rákot is okozhatnak

2024. július 05.
7.8051
Mariann profilja, adatai
Mariann
A US Berkeley School of Public Health kutatói mérgező fémeket, például ólmot, arzént és kadmiumot észleltek szerves és nem szerves tamponokban egyaránt, melyek növelik a nőknél a rák kialakulásának a kockázatát, valamint meddőséget is okozhatnak.

Az egyetemi kutatók 14 márkától származó 30 tampont tanulmányoztak, melyekben 16 féle fémet találtak, ezek pedig nagyobb kockázatot jelenthetnek a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a meddőség és még a demencia kialakulásában is. És bár ezek mennyisége nagyon alacsony, a hüvely érzékenysége aggodalomra ad okot.

A 16 fém közül néhány ráadásul mérgező is, ilyen például az ólom, aminek nincs biztonságos expozíciós szintje. A kutatás során csak az USA-ból és az Egyesült Királyságból származó termékeket vizsgálták és azt találták, hogy az ólom a nem organikus tamponokban volt leginkább jelen, míg a szerves tamponok arzént tartalmaztak.

A kutatók azt egyelőre nem tudják, hogy ezekben a termékekben található fémek valóban károsak lehetnek-e a női szervezetre, ezt a továbbiakban még vizsgálni kell, azonban jó felhívni erre a figyelmet.