9 °C
borús égbolt
2024. február 26., hétfő
Edina

A kutatók szerint az UV körömlakk-szárítók DNS-károsodást és mutációkat okozhatnak

2023. január 19.
60.5441
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Manapság óriási népszerűségnek örvendenek a géllakkok, melyek nagyon tartósak, akár négy hétig is fent maradnak a körmökön, és ezeket általában UV-lámpa segítségével szárítják meg a körmösök, ám most óva intenek a tudósok.

A géllakkok alkalmazása során nem kell órákat várni arra, hogy megszáradjon a manikűr, helyett néhány percre UV-fény alá kell helyezni a körmöt, amely aktiválja a gélben lévő vegyszereket, ezáltal hamar megszárad. Az UV-fény károsító hatásáról már régóta vannak tanulmányok - lásd szolárium -, ám a tudósok most a manikűröket is megvizsgálták.

Emberi és egérsejtek különböző kombinációit használva a kutatók azt találták, hogy egyetlen 20 perces kezelés ultraibolya körömlakk szárítóval a sejtek 30%-a megsemmisült. Három egymást követő 20 perces kezelés után pedig a kitett sejtek 65-70 százaléka pusztult el. A fennmaradó sejtek között a kutatók mitokondriális és DNS-károsodásra utaló jeleket találtak, a bőrrákos betegeknél észlelt mutációk mellett.

A kutatók szerint hosszabb epidemiológiai vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy véglegesen kijelenthessék, hogy az UV-szárító eszközök használata növeli a bőrrák kockázatát. Mindenesetre azt javasolják tanulmányukban, hogy kerüljük az UV-lámpákat.