34 °C
szórványos felhőzet
2024. július 17., szerda
Endre, Elek

Zsír helyett izomból fogysz? Ezek a jelei!

2019. december 01.
18.7491
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A rendszeres edzés nagyon szép dolog, az már kevésbé, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, miként kell helyesen végezni bizonyos gyakorlatokat, egyáltalán miként kell nekilátni a zsírégetésnek, emiatt pedig rengetegen elkövetik a hibát, hogy nem zsírrétegüket fogyasztják el, hanem az izmaikat. Bár ebben komoly szerepe van az életmódnak, az étkezésnek is, azonban az edzéssel is hozzájárulhatunk ehhez. Hogyan vehetjük észre? Máris mondjuk a jeleket!


Túl gyorsan mennek lefelé a kilók

Az első és legnyilvánvalóbb jele annak, hogy az izomrétegből fogyunk, és nem a raktározott zsírból, az leginkább az, hogy túl gyorsan kúsznak le rólunk a kilók. A gyors fogyás nemcsak egészségügyileg megterhelő, de mindemellett soha nem jelez előre semmi jót. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy ha hetente egy vagy másfél kilónál többet fogyunk, akkor az vagy azt jelenti, hogy emberfeletti teljesítményt nyújtottunk, vagy azt, hogy az izmaink megkezdték felemészteni magukat.


Nincs energiánk

Az izomkészlet lebontása óriási energiával jár együtt, így ha egyszerűen nincs energiánk, állandóan kimerültnek érezzük magunkat, akkor az sem jelent semmi jót. Sőt mi több, ezzel az edzésünk minőségét is leronthatjuk, hiszen fáradtan egyszerűen nem lehet megfelelően koncentrálni a gyakorlatok helyes elvégzésére, ezáltal még rosszabb lesz az izommunka, és még nagyobb mértékű az izomkárosodás és izomcsökkenés. A megoldás? Állítsd vissza a szénhidrátbevitelt mielőbb, nem kell aggódnunk, ettől még sokat fogyhatsz, ha kitartó vagy.

Nem látható érdemi fejlődés

Az edzések lényege a kalóriaégetés mellett az izomzat fejlesztése. Bármilyen gyakorlatot is végzünk, az izmoknak minimális mértékben növekedniük kell, amit szálkásodásban vehetünk észre. Ha egy hónap után semmi változást sem tapasztaltunk, akkor valamit nagyon rosszul csináltunk, hiszen szinte biztos, hogy az izomzatunkat sikerült leépítenünk ahelyett, hogy a zsírégetéssel fogytunk volna.


Szellemileg is fáradtak vagyunk

Nem csoda, hogy a szellemi munkában nagyon el lehet fáradni, hiszen a kalóriákat bizony azzal, az agyműködés intenzitásával is égethetjük. Nyilván nem annyit, mint mozgással, de azért számolni kell vele. Ha tehát azt tapasztaljuk, hogy szellemileg is fáradtak vagyunk, alvás után sem érezzük magunkat frissnek, akkor az nem a kimerítő edzések miatt van, hanem azért, mert nem viszünk elég kalóriát a szervezetünkbe, tehát nem jut elég üzemanyag az agyunknak. Mindez azért gond, mert ha az agyunk is éhezik, akkor az izmainknak sem lesz utánpótlása, az teljesen biztos.

Már az edzéseket sem bírjuk

A rossz edzés, a rossz életmód ideig-óráig működőképes lehet, azonban egy idő után kiborul majd a bili, és észrevesszük, hogy szervezetünk nem jut elég energiához. Mozgunk, de nem eszünk vagy rosszul eszünk. Ennek az eredménye az lesz, hogy már az edzéseket sem bírjuk majd, mert az idegrendszerünk kikészül a szükségállapottól, tehát idő előtt feladjuk, mert közben még eredményt sem látunk magunkon. Hogyan is láthatnánk, amikor nem tudjuk odatenni magunkat az edzéseken, mert az izmaink felemésztik önmagukat?
1 hozzászólás

Zita.Péter

5 éve, 10 napja

Mondjuk az sosem baj ha túl gyorsan mennek le a kilók röhögő smiley bár tény, hogy nem jó ha izomból megy.

válasz erre