20 °C
tiszta égbolt
2025. június 21., szombat
Alajos, Leila

Zserbó

2014. április 19.
2.2971
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Mai receptünk a klasszikus Zserbó, melyet nem csak karácsonykor készítünk előszeretettel, hanem húsvétkor is. A finom sütemény nem tartozik a legkönnyebben elkészíthető desszertek közé, de nem is olyan bonyolult.
 


Hozzávalók:

Tésztához:
35 dkg liszt
1 tojás
5 dkg cukor
20 dkg vaj
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipet sütőpor
csipet só

Töltelékhez:
15 dkg darált dió
9 dkg cukor
20 dkg baracklekvár

Csokimázhoz:
10 dkg csokoládé
1-1,5 dl tej

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverjük, a puha vajat belemorzsoljuk és hozzáöntjük az élesztőt, a cukrot és a tojást. Jól összedolgozzuk, majd három egyenlő részre osztjuk.

Kinyújtjuk tepsi méretűre a tésztákat. A diót összekeverjük a cukorral. Az első tésztát egy vajjal kikent tepsibe tesszük, majd megkenjük lekvárral és megszórjuk a diós keverékkel. Jön a következő tészta, majd szintén a lekvár és a dió. Végül az utolsó tészta.

Villával megszurkáljuk a tészta tetejét. Előmelegített sütőben 170 fokon, körülbelül 40 perc alatt készre sütjük. A csokit feldaraboljuk, és vízgőz felett megolvasztjuk. Teszünk hozzá egy kevés tejet és az olvasztott csokit ráöntjük a kihűlt süteményre.
6 hozzászólás

Regina

12 éve, 27 napja

Nagyon szeretem mosolygó smiley

válasz erre

Kicsi

12 éve, 1 hónapja és 21 napja

Nálunk Anyukám süti.. Most is készült két adag! mosolygó smiley

válasz erre

Linda

12 éve, 1 hónapja és 21 napja

Én nem szeretem nagyon a zserbót, nem tudom miért.

válasz erre

Pillangó

12 éve, 1 hónapja és 21 napja

Én is pont zserbót csináltam idén. Bár valamiért a csokimáz nem sikerült. Nem értem. De így is jó lett. Ehető. mosolygó smiley

válasz erre

Sonci

12 éve, 1 hónapja és 21 napja

Dió miatt nem szeretem. szomorú smiley

válasz erre

monyó

12 éve, 1 hónapja és 21 napja

Imádom! mosolygó smiley

válasz erre