-1 °C
tiszta égbolt
2025. február 17., hétfő
Donát

Zsályás gombakrémleves

2015. október 17.
2.8971
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Ősszel rengeteg friss gombát lehet kapni a piacokon, éppen ezért mutatunk egy ízletes és laktató krémlevest. A zsályás gombakrémlevest könnyen elkészíthetjük és a gombából szinte bármilyet választhatunk hozzá.


Hozzávalók:
750 g vegyes gomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,3 l alaplé
8 levél zsálya
1 evőkanál tönkölyliszt
1 evőkanál olívaolaj
1 dl tejszín
1 evőkanál vaj
só, bors

Elkészítés:
A hagymát vágjuk fel, míg a gombákat szeleteljük fel. Mivel krémlevest készítünk, így nem kell azzal törődni, hogy szépen legyenek elvágva a gombák. Egy fazékban felhevítjük az olajat és a vajat, majd megpirítjuk benne a hagymát és a zúzott fokhagymát. Ha megpirultak, akkor beletesszük a lisztet és összekeverjük.

Óvatosan elkezdjük felönteni az alaplével. Ezt követően beletesszük a gombát, sózzuk és borsozzuk, majd forralástól számítva 15-20 percig főzzük. 10 perc után hozzáadjuk a zsályaleveleket.

Ha megpuhult a gomba, akkor egy botmixerrel pürésítsük a leveset. Visszatesszük a tűzre és belekeverjük a tejszínt. Tálalás előtt ha maradt még gombánk, akkor kevés vajon hirtelen pirítsuk le és azzal tálaljuk a levest.
5 hozzászólás

debbie

10 éve, 1 hónapja és 18 napja

na ezt leírom magamnak

válasz erre

pilótakeksz

10 éve, 1 hónapja és 22 napja

Egészen jó recept.

válasz erre

Mirjam

10 éve, 1 hónapja és 23 napja

Isteni íze lehet.

válasz erre

Edit90

10 éve, 1 hónapja és 23 napja

Nagyon szeretem! Finom a gomba mindenhogy!

válasz erre

csillucs

10 éve, 1 hónapja és 23 napja

imádom az ilyen fűszeres leveseket

válasz erre