Hozzávalók:
750 g vegyes gomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,3 l alaplé
8 levél zsálya
1 evőkanál tönkölyliszt
1 evőkanál olívaolaj
1 dl tejszín
1 evőkanál vaj
só, bors
Elkészítés:
A hagymát vágjuk fel, míg a gombákat szeleteljük fel. Mivel krémlevest készítünk, így nem kell azzal törődni, hogy szépen legyenek elvágva a gombák. Egy fazékban felhevítjük az olajat és a vajat, majd megpirítjuk benne a hagymát és a zúzott fokhagymát. Ha megpirultak, akkor beletesszük a lisztet és összekeverjük.
Óvatosan elkezdjük felönteni az alaplével. Ezt követően beletesszük a gombát, sózzuk és borsozzuk, majd forralástól számítva 15-20 percig főzzük. 10 perc után hozzáadjuk a zsályaleveleket.
Ha megpuhult a gomba, akkor egy botmixerrel pürésítsük a leveset. Visszatesszük a tűzre és belekeverjük a tejszínt. Tálalás előtt ha maradt még gombánk, akkor kevés vajon hirtelen pirítsuk le és azzal tálaljuk a levest.