18 °C
borús égbolt
2024. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Zoób Kati, egy igazán sikeres magyar divattervező élete

2016. november 09.
10.7631
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Zoób Kati a hazai divatvilág egyik határozott büszkeségének tekinthető, aki nem csak divattervezőként vált ismertté, hanem egy saját divatmárka elindítójaként is. Olyan ismert brandeket tudhat maga mögött, mint az Attituda, a Chance vagy a Zsolnay - Katti Zoób ékszerkollekció. Alkotásainak jelentős része bemutatkozhatott már Párizsban, Londonban, Frankfurtban, Dubaiban és Shanghaiban is, de nem csak divattervezőként, hanem jelmeztervezőként is komoly sikereket ért el.Zoób Kati, egy igazán sikeres magyar divattervező élete - 2. kép

Zoób Kati 1957. szeptember 10-én született Sümegen. Gyermekkoráról a nagy nyilvánosság szinte semmit sem tud, hivatalos honlapjáról is csak annyi derül ki, hogy a divat szeretete nagymamájához vezethető vissza, aki egykori vagyonos család asszonyaként imádott az aktuális trendeknek hódolni. Hogy Katiból miként vált divattervező, azt nem tudni, csak azt, hogy 1975-ben a Foltex textiljátékokat gyártó vállalat tervezőjeként kezdte pályafutását, ahol ruháival és játékaival előbb Magyarországon, majd később Amszterdamban és Nürnbergben is komoly díjakat nyert, így felfigyel rá a szakma, aminek hála 1979-ben a Magyar Televízió bábkészítője válik belőle. Neki köszönhetjük többek között a híres Süsü karakterét is, miközben kalapkészítést, speciális színházi kellékek, ruhák és kiegészítők megalkotását tanulja.

A kilencvenes évek első felében ő tervezi a Thermal Hotel Aquincum és a Corvinus Hotel Kempinski formaruháit, majd 1994-ben első saját Haute-Couture divatbemutatójára is sor kerül a Szent István körúti gangos ház belső udvarán, méghozzá a Haute Couture Zoób Kati márkanév alatt. 1996-ban újabb bemutató, amelyen részt vesz a Francia Divattanács PR szakembere is. Ennek az érdekessége az, hogy egy olyan különleges kollekciót mutatott be Kati, amely kifejezetten mozgáskorlátozott emberek számára lett megálmodva. 1997-ben már az Olasz Intézetben, a nemzetközi sajtó előtt tart bemutatót, 1998-ban pedig Anne de Bourbon hercegnő meghívására szalonbemutatóra is sor kerül. Még ebben az évben megalakul a Katti Zoób Divatház Rt., aminek részeként Kati válik a Párizsi Divathét első magyar résztvevőjévé.

Zoób Kati, egy igazán sikeres magyar divattervező élete - 3. kép

A kétezres évek jelentették Kati számára karrierje csúcspontját! 2001-ben először megnyitja saját üzletét a Hotel Le Meridienben, majd 2002-ben piacra dobja a Business Look kollekciót, sőt három újabb budapesti üzletet is megnyit. 2003-ban kerül sor Kati első londoni divatbemutatójára, amit 2004-ben egy újabb követ a Londoni Magyar Intézetben. 2005-ben bemutatja az első Home Design kollekcióját is a Lakástrend és Design kiállításon, majd 2006-ban ő tervezte a jelmezt Harold Pinter - Di Travis: Marcel Proust, Az eltűnt idő nyomában című darabjához. Ugyanebben az évben kerül megnyitásra a Katti Zoób Divatház a Szent István körúton, amely szalonként, márkaboltként, varrodaként és irodaként is működik egyben. Az év novemberében újabb áttörésre került sor, méghozzá Zsolnay - Katti Zoób ékszerkollekció bemutatásával.

2007-ben aztán a Kati a Londoni Divatház első magyar résztvevőjeként jelenik meg a jeles eseményen, aminek következtében a Harrods áruház rendel Kati ékszerkollekciójából. Még ugyanebben az évben Kati a Magyar Terméknagydíj minőségdíjasává válik a kollekcióval, 2008-ban pedig harmadjára is megjelenik a Londoni Divathéten, amire a rangos Metropolitan szállodában kerül sor. Az utóbbi időszakban szinte nem telt el úgy év, hogy Kati nem mutatott be újabb ruhakollekciókat, amelyekre egytől-egyig a kifinomultság és az elegancia volt a jellemző. Mindezért cserébe természetesen számtalan díjat is kapott, így 2005-ben a Magyar Termék Nagydíjat, 2007-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, és míg 2009-ben a Best Natural Fashion Awards-ot nyerte el Shanghaiban, addig egy évvel később ugyanitt a The Most Modern and Creative Awards-ot is begyűjtötte, így kétség sem férhet hozzá, hogy hazánk legjobb és legismertebb divattervezőjét köszönthetjük Kati személyében.
2 hozzászólás

Minoni

8 éve, 2 hónapja és 7 napja

Jó ruhákat csinál szerintem és nagyon tehetséges, de mostanság keveset hallani róla.

válasz erre

bababum

8 éve, 2 hónapja és 7 napja

Hallottam már róla, de mostanság nagyon keveset olvasni Katiról.

válasz erre