Hozzávalók:
250 g zöldborsó
4 dl zöldségleves alaplé
1 szál újhagyma
1 fej salottahagyma
5 evőkanál olívaolaj
160 g rizottó rizs
0,5 dl száraz fehérbor
50 g reszelt parmezán
25 g hideg vaj
só, bors
2 evőkanál citromlé
néhány szál friss borsócsíra
Elkészítés:
A borsót enyhén sós forrásban lévő vízbe dobjuk és főzzük 2-3 percig, majd leszűrjük és hideg vízbe tesszük. A borsóból 50 g tegyünk félre, a többi pürésítsük le 0,5 dl alaplében. A hagymát vágjuk apróra, a zöldhagyma fehér részét szintén apróra vágjuk, a zöld részét karikákra és félre tesszük. Kevés olajon elkezdjük a két hagymát párolni.
Ha üveges, akkor mehet hozzá a rizs és 2 percig pirítjuk a hagymával. Ezt követően felöntjük a borral és egy kevés alaplével, hogy éppen ellepje. Közepes lángon elkezdjük főzni a rizst. Amikor kezd elfogyni alóla az alaplé, akkor pótoljuk.
Ha elfogyott minden alaplé, a rizs már puha, akkor mehet hozzá a vaj, a reszelt parmezán és a borsós alaplé is. Összeforgatjuk, majd az egész borsókat is hozzákeverjük. Megszórjuk ízlés szerint sóval, borssal és citromlével.
Végül friss borsócsírával tálaljuk