Hozzávalók:
300 g vaj
2-3 db zellergumó
180 g kéksajt
4 szál újhagyma
2 dl tejszín
7 dl alaplé
só, bors
Elkészítés:
A zellert megpucoljuk, majd kockákra vágjuk. A hagymát apró karikákra vágjuk. Egy nagyobb edényben megolvasszuk a vajat, majd beletesszük a hagymát és megpároljuk. Amikor már jó puha a hagyma, hozzáadjuk a zellerkockákat és kissé megpároljuk.
Felöntjük az egészet az alaplével és hagyjuk teljesen puhára főni a zellert. Ha megfőtt, akkor levesszük a tűzről és egy botmixer segítségével pürésítsük a levesünket. Majd ismét visszatesszük főni a levest. A kéksajtot kockákra vágjuk és hozzáadjuk a leveshez. Kissé megkeverjük.
A tejszínt beleöntjük a levesünkbe, majd összefőzzük az egészet. Közben sóval, borssal ízesítünk. A sóval óvatosan bánjunk, mert a kéksajt kissé sós. Pirított dióval tálalhatjuk.