22 °C
tiszta égbolt
2025. május 27., kedd
Hella

Zabos kalács

2017. március 13.
9.2981
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Lassan itt a húsvét, ideje elővenni a legjobb kalács recepteket. Ma megmutatjuk, hogyan teheted egészségesebbé a kalácsot néhány hozzávaló kicserélésével. Nagyon finom, omlós kalács lesz az eredmény, amit már most elkészíthetsz.


Hozzávalók:
300 g finomliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
100 g zabpehelyliszt
2 db tojássárgája
3 dl tej
21 g friss élesztő
1 teáskanál méz
80 g vaj
só ízlés szerint
2 db tojásfehérje a tetejére
5 g zabpehely a tetejére

Elkészítés:
Körülbelül 1 dl langyos vízbe tegyük a mézet és az élesztőt, majd futtassuk fel. Egy nagyobb keverőtálban keverjük össze a különböző liszteket és a sót, majd öntsük bele a felfuttatott élesztőt. Ehhez adjuk a megolvasztott vajat és a tojássárgákat. Kezdjük el összekeverni a tésztát és lassanként adagoljuk hozzá a langyos tejet.

Ha összeállt a tészta, akkor takarjuk le és hagyjuk kelni egy órán át. Ha szépen megkelt, akkor lisztezett munkalapon átgyúrjuk és három részre osztjuk. Ezeket csíkokra nyújtjuk és készítünk egy fonást. Egy lisztezett tepsibe beletesszük és ismét hagyjuk kelni fél órát.

Sütés előtt megkenjük a tojásfehérjével és megszórjuk egy kevés zabpehellyel. Végül előmelegített sütőben 170 fokon fél óra alatt készre sütjük.
4 hozzászólás

Móni

8 éve, 11 hónapja

Az eredeti kalácsnál nincs jobb, de gondolom ez az egészségesebb változat sem lehet oylan rossz.

válasz erre

EszterSzabadkai

8 éve, 11 hónapja

Nagyon tetszik ez a recept.

válasz erre

eperjam

8 éve, 11 hónapja és 1 napja

De jó is a friss meleg kalács mosolygó smiley Ez pedig szuper, hogy egészséges.

válasz erre

Lolaa

8 éve, 11 hónapja és 1 napja

Juuuj de jó! Ezt megcsinálom húsvétra. mosolygó smiley

válasz erre