25 °C
borús égbolt
2024. július 25., csütörtök
Kristóf, Jakab

Viszlát kuna, hello euró!

2023. január 08.
109.9661
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Horvátország január 1-jétől tagja az euróövezetnek, ami azt jelenti, hogy az ország hivatalos fizetőeszköze - 2023. január 1-től - az euró lett. Nem csak a pénznem változott, de most már a schengeni övezethez való csatlakozás miatt nem kell számítani a jövőben határellenőrzésre. Mai cikkünkben összeszedtünk néhány érdekes információt a régi fizetőeszközről, a horvát kunáról, valamint arról, hogy mit kezdjünk a megmaradt a kunánkkal.


Bár idén el kell búcsúztatnunk a horvát kunát, amely 1994-2022 között volt a hivatalos pénzneme Horvátországnak, azért egy érdekességet hadd áruljunk el: a kuna szónak van jelentése, nyestet jelent. S hogy miért ez lett a pénzeszköz neve? Arra emlékeztetett, hogy a középkorban az emberek a nyestbőrt fizetőeszközként használták. Mikor Pannónia római provincia volt, az adókat az akkor igen nagyra becsült, nehezen beszerezhető, ugyanakkor többféleképpen felhasználható, hidegben meleget biztosító nyestbőrben kellett leróni - innen származik a marturina vagy mardurina szó (horvátul kunovina), ami nyestbőradót jelent (martus latin jelentése nyest).

A kuna váltópénze a lipa volt, ennek a szónak is van jelentése: hárs. A lipaérméken Horvátországban előforduló növények, a kunaérméken állatok láthatóak, amelyek nevét páratlan verési évszám esetén horvátul, páros évszám esetén latinul tüntették fel. Az egy és két lipás érmék hivatalos fizetőeszközök, de csekély értékük miatt 2009 óta nem verik, forgalomban nem találkozni velük, csak a gyűjtőknél maradt belőle. Érdekesség, hogy ha ellátogattok a fővárosi Pénzmúzeumba (ingyenes, csak regisztrálni kell előtte), a második teremben, a piacon áll egy fahordó, amire folyamatosan vetítik ki a világ pénzeit, jelentésükkel és szimbólumukkal. Például a mi forint szavunk olasz eredetű, tudtad? A középkor leghíresebb aranyérmei közé tartozott, nevét Firenze városáról nyerte, ahol 1252 óta vertek aranypénzt. Ennek a pénznek a latin neve ugyanis florentinus, azaz "firenzei" volt, és ebből származik többek között a magyar forint neve is.


Hogyan tovább?

Horvátország felkészült a változásra, az árakat kunában és euróban is feltüntetik és január 14-ig még mindkét pénznemben lehet fizetni. Kunában történő készpénzes fizetés esetén már euróban adnak vissza. Január 15-től pedig Horvátországban már csak euróban lehet majd fizetni. Ne keseredj el azonban, ha maradt a nyári nyaralásból nálad kuna, egyrészt elteheted emlékbe, valóban nagyon szépek rajta a rajzok, és 50 év múlva egy gyűjtőnek sokat fog érni, ha mégsem tartanád meg: a kuna euróra váltása 2023 végéig ingyenesen lehetséges a horvát bankokban és postákon, illetve a Pénzügyi Ügynökség (Fina) fiókjaiban. Egy tranzakcióban maximum 100 bankjegy és 100 kunás érme váltható be, a fix kuna-euró átváltási árfolyamon, ami 1 euro = 7,53450 kuna.


Plusz egy jó hír!

Horvátország 2023. január 1-jén csatlakozott a schengeni övezethez, amivel a Szlovéniával, Magyarországgal és Olaszországgal közös összes szárazföldi és tengeri határátlépőn megszűnt az ellenőrzés. A horvát nemzetközi repülőterek 3 hónapos átmeneti időszak alatt állnak át a határellenőrzés kiigazítására a beléptetéskor. Az átállás befejezése után - 2023. március 26-ig - a továbbiakban nem lesz szükség útlevél-ellenőrzésre/határellenőrzésre a Horvátországba érkező schengeni járatoknál.
5 hozzászólás

moni1294

1 éve, 8 hónapja

Jól meg fog drágulni a nyaralás... szomorú smiley

válasz erre

Kicsilány06

1 éve, 8 hónapja és 2 napja

hemberender írta:
Hihetetlen hogy ebben is lehagytak minket. szomorú smiley
Mindenben. És mindenki. szomorú smiley

válasz erre

Gizus

1 éve, 8 hónapja és 3 napja

De jó lenne ha már nálunk is ez lenne.

válasz erre

krisztike

1 éve, 8 hónapja és 3 napja

Nekik ez nagy lépés és tök jó, viszont nagyon érdekes volt. mosolygó smiley. Magyar forintot nem is tudtam.

válasz erre

hemberender

1 éve, 8 hónapja és 4 napja

Hihetetlen hogy ebben is lehagytak minket. szomorú smiley

válasz erre