24 °C
szórványos felhőzet
2024. június 19., szerda
Gyárfás

Vigasztaló ételek, hogy garantáltan boldog lehess!

2014. február 08.
2.3711
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Sokak számára talán hihetetlen, de a karácsony után a kutatások szerint a Valentin-nap az egyik olyan időszak az évben, amikor az emberek a legmagányosabbnak és a legszomorúbbnak érzik magukat. A felmérés érdekessége, hogy ez nem csak az egyedülálló, illetve egyedül ünneplő emberek esetében érvényes megállapítás, hanem azok körében is, akik párjuk oldalán élhetik át ezeket a napokat. Hogy mi a tuti megoldás abban az esetben, ha minket sem derít jó kedvre például a Valentin-nap? Álljunk neki falatozni - persze okosan és mértékkel, mert a plusz kilók senkinek sem hiányoznak!

/>
Vigasztaló ételek, hogy garantáltan boldog lehess! - 2. kép

Hogy miről is van szó? Mindösszesen arról, hogy vannak olyan ételek, amelyektől bizonyítottan sokkal jobban érezzük magunkat, sokkal jobb lesz tőlük a kedélyállapotunk, egyszóval vidámabbá válunk. Mindezt egy friss orvosi kutatás is bebizonyította, amelyet Jordan Troisi és Shira Gabriel, a Buffalo-i Egyetem szakemberei kiviteleztek, akik megállapították, hogy például nem csak a csokoládé - a tiszta étcsokoládé -, hanem a krumplipüré, a sajtos makaróni és a fasírt is jobb kedvre derítheti a szomorú, magányos embereket. Az viszont teljesen egyénfüggő, hogy kinél melyik válik be igazán!

A kutatók abból az általános és több ízben is bizonyított hipotézisből indultak ki, miszerint a magány ellen nagyon sokan kezdenek el virtuális kötődést tanúsítani ismert emberekkel - ezt hívjuk köznyelven fanatikus rajongásnak -, vagy kedvenc tévéműsoruk szereplőivel, de sokaknak az is használ, ha szeretteik fényképeit nézegethetik a magányos órákon. A kutatók ezeket a megfigyeléseket követően gondolták úgy, hogy megvizsgálják: vajon az ételek is kiválthatnak-e hasonló hatásokat az emberből olyan formában, hogy az ismerős ízek boldog pillanatokra emlékeztetik őket?

Az egyetem kutatói egy rendkívül átfogó kísérlet során arra kérték a résztvevőket, hogy hat teljes percen keresztül írjanak nekik egy olyan eseményről, amelyben összevesznek egy közeli hozzátartozójukkal, amivel magányt szerettek volna ébreszteni az emberekben. A fókuszcsoport egy másik tagjának egy szabadon választott, de érzelmektől mentes témáról kellett írnia. Ezt követően mindkét csapatnak egy olyan élményt kellett felvázolnia, amelyben vigasztaló hatású ételekről kellett írniuk, tehát olyan emlékeket felidézniük, amikor például nagymama frissen sütött finom fánkját ették, és ettől jó kedvre derültek.

Vigasztaló ételek, hogy garantáltan boldog lehess! - 3. kép

Jordan Troisi, avagy a kutatás vezetője szerint a résztvevőkben maximálisan elérték a kísérlettel kitűzött célt, ezáltal magabiztosan kijelenthető, hogy minden ember képes leküzdeni a magányérzetét csak azzal, ha rátalál saját vigasztaló ételére. A professzor szerint a legkönnyebben ezt úgy lehet kivitelezni, ha visszaemlékezünk azokra a finomságokra, amelyeket családunk körében fogyasztottunk például jeles alkalmakkor, így karácsonykor, húsvétkor vagy születésnapokon, így még a legnagyobb szomorúság, valamint magány is legyőzhető.

Ha tehát Valentin-napon magányosnak éreznénk magunkat, csak gondoljunk a nagymama egyik finom süteményére, édesanyánk krumplipüréjére, netán édesapánk erőlevesére, és egy szempillantás alatt elszáll majd minden problémánk!
4 hozzászólás

Gucci

11 éve, 3 hónapja és 3 napja

Én fagyit szoktam enni! mosolygó smiley

válasz erre

Pocok

11 éve, 3 hónapja és 3 napja

Engem egy jó szaftos pörkölt mindig jókedvre derít röhögő smiley Na meg egy kis csoki mellé.

válasz erre

Móni

11 éve, 3 hónapja és 3 napja

Én eddig a csokira esküdtem. Eddig.röhögő smiley

válasz erre

mokus84

11 éve, 3 hónapja és 4 napja

Vigasztaló étel de jó!!!mosolygó smiley

válasz erre