Hozzávalók:
250 g puha növényi alapú margarin
250 g főtt burgonya
500 g liszt
125 g növényi joghurt
50 g sörélesztőpehely
1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál lenmag
3 evőkanál víz
0,5 dl növényi tej (kenéshez)
Elkészítés:
A lenmagot és a vizet keverjük el és tegyük félre 10 percre. A burgonyát még kissé melegen összetörjük, majd hozzáadjuk a margarint, a sörélesztőpehelyt és a joghurtot. Elkeverjük, majd ha már kocsonyás a lenmag keverék, akkor azt is belekeverjük a masszába. Ehhez jönnek a száraz hozzávalók, a liszt, a só, a sütőpor és a szódabikarbóna. Alaposan összegyúrjuk az alapanyagokat, majd 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
Ezt követően lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát és három felé hajtjuk. Ezt a műveletet 3-szor megismételjük. végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és a tetejüket megkenjük tejjel. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 17-18 perc alatt készre sütjük a pogácsákat.