27 °C
tiszta égbolt
2025. június 05., csütörtök
Fatime

Vaníliás csiga

2015. április 20.
3.3243
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Mai receptünk egy isteni péksütemény, melyet előre elkészíthetünk és másnap csomagolhatunk a gyerekeknek és magunknak is belőle. Nem túl egyszerű, de nem is túl bonyolult az elkészítése.


Hozzávalók:
1 kg búza-rétesliszt
6 dl zsíros tej
50 g élesztő
1 csipet só
4 evőkanál nádcukor
1 dl étolaj
150 g vaj
2 teáskanál vaníliás cukor
100 g nádcukor
4 dl ej
2 teáskanál vaníliás cukor
200 g nádcukor

Elkészítés:
A sütemény állni fog egy tésztából, egy töltelékből és végül egy öntetből. Első lépésként a tejből, az élesztőből és a liszt negyedéből kovászt készítünk. Keverjük össze őket és fóliával, valamint konyharuhával letakarva érleljük fél órán át meleg helyen a kovászt. Míg a kovász készül, addig egy másik tálban keverjük össze az olajat, a sót és a cukrot.

Kézzel összekeverjük őket. Ha a kovász megkelt, akkor keverjük össze a hozzávalókat és gyúrjunk tésztát belőle. Hagyjuk ismét egy órát pihenni, hogy megkeljen. Ezt követően ismét átgyúrjuk és kinyújtjuk.

A kinyújtott tésztát meleg vajjal kenjük meg és szórjuk rá a cukrot és a vaníliás cukor keveréket. Tekerjük fel a csigát és vágjuk 1-1,5 cm vastagságúra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.

180 fokos előmelegített sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt megsütjük. Közben készítsük el az öntetet. Ehhez a tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot szirup szerűre főzzük. Ha megsültek a tekercsek, akkor kivesszük, ráöntjük az öntetet és 200 fokos sütőbe 5 percre visszatoljuk.
4 hozzászólás

mokus84

11 éve, 1 napja

De jó, hogy épp most reggeliztem. röhögő smiley Nagyon jól néz ki.

válasz erre

bababum

11 éve, 2 napja

szívesen ennék most ebből mosolygó smiley

válasz erre

Mirjam

11 éve, 2 napja

Azért nem egyszerű elkészíteni.

válasz erre

csillucs

11 éve, 2 napja

Jaj de jól néz ki! És tuti finom is.

válasz erre