22 °C
szórványos felhőzet
2025. június 27., péntek
László

Vaníliás csiga

2015. április 20.
3.3361
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Mai receptünk egy isteni péksütemény, melyet előre elkészíthetünk és másnap csomagolhatunk a gyerekeknek és magunknak is belőle. Nem túl egyszerű, de nem is túl bonyolult az elkészítése.
 


Hozzávalók:
1 kg búza-rétesliszt
6 dl zsíros tej
50 g élesztő
1 csipet só
4 evőkanál nádcukor
1 dl étolaj
150 g vaj
2 teáskanál vaníliás cukor
100 g nádcukor
4 dl ej
2 teáskanál vaníliás cukor
200 g nádcukor

Elkészítés:
A sütemény állni fog egy tésztából, egy töltelékből és végül egy öntetből. Első lépésként a tejből, az élesztőből és a liszt negyedéből kovászt készítünk. Keverjük össze őket és fóliával, valamint konyharuhával letakarva érleljük fél órán át meleg helyen a kovászt. Míg a kovász készül, addig egy másik tálban keverjük össze az olajat, a sót és a cukrot.

Kézzel összekeverjük őket. Ha a kovász megkelt, akkor keverjük össze a hozzávalókat és gyúrjunk tésztát belőle. Hagyjuk ismét egy órát pihenni, hogy megkeljen. Ezt követően ismét átgyúrjuk és kinyújtjuk.

A kinyújtott tésztát meleg vajjal kenjük meg és szórjuk rá a cukrot és a vaníliás cukor keveréket. Tekerjük fel a csigát és vágjuk 1-1,5 cm vastagságúra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.

180 fokos előmelegített sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt megsütjük. Közben készítsük el az öntetet. Ehhez a tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot szirup szerűre főzzük. Ha megsültek a tekercsek, akkor kivesszük, ráöntjük az öntetet és 200 fokos sütőbe 5 percre visszatoljuk.
4 hozzászólás

mokus84

11 éve, 24 napja

De jó, hogy épp most reggeliztem. röhögő smiley Nagyon jól néz ki.

válasz erre

bababum

11 éve, 24 napja

szívesen ennék most ebből mosolygó smiley

válasz erre

Mirjam

11 éve, 24 napja

Azért nem egyszerű elkészíteni.

válasz erre

csillucs

11 éve, 24 napja

Jaj de jól néz ki! És tuti finom is.

válasz erre