Hozzávalók:
1 kg búza-rétesliszt
6 dl zsíros tej
50 g élesztő
1 csipet só
4 evőkanál nádcukor
1 dl étolaj
150 g vaj
2 teáskanál vaníliás cukor
100 g nádcukor
4 dl ej
2 teáskanál vaníliás cukor
200 g nádcukor
Elkészítés:
A sütemény állni fog egy tésztából, egy töltelékből és végül egy öntetből. Első lépésként a tejből, az élesztőből és a liszt negyedéből kovászt készítünk. Keverjük össze őket és fóliával, valamint konyharuhával letakarva érleljük fél órán át meleg helyen a kovászt. Míg a kovász készül, addig egy másik tálban keverjük össze az olajat, a sót és a cukrot.
Kézzel összekeverjük őket. Ha a kovász megkelt, akkor keverjük össze a hozzávalókat és gyúrjunk tésztát belőle. Hagyjuk ismét egy órát pihenni, hogy megkeljen. Ezt követően ismét átgyúrjuk és kinyújtjuk.
A kinyújtott tésztát meleg vajjal kenjük meg és szórjuk rá a cukrot és a vaníliás cukor keveréket. Tekerjük fel a csigát és vágjuk 1-1,5 cm vastagságúra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
180 fokos előmelegített sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt megsütjük. Közben készítsük el az öntetet. Ehhez a tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot szirup szerűre főzzük. Ha megsültek a tekercsek, akkor kivesszük, ráöntjük az öntetet és 200 fokos sütőbe 5 percre visszatoljuk.