19 °C
tiszta égbolt
2024. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Utazz másképp, szurkolj a csapatodnak! - Fedezd fel Köln városát

2024. április 13.
71.4701
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Az idei év egyik legfontosabb eseménye Németországban a labdarúgó Európa-bajnokság. A mérkőzéseknek tíz német város ad majd otthont. Köln azért a legfontosabb, mert itt játssza első mérkőzését a magyar csapat. És ha valakit nem érdekel a foci? Annak is érdemes ide utaznia, mert mind a sport, mind a kulturális programok száma megtriplázódik júniustól kezdve. Az egyéb lehetőségekről már ne is beszéljünk!


Focirajongók figyelem! Az Európa bajnokság június 14-én kezdődik és július 15-ig tart, már egész Németország lázban ég! Az első mérkőzést Münchenben, a döntőt pedig Berlinben tartják majd. Kölnben öt meccset lehet megtekinteni, ezek közül az egyik lesz a Magyarország-Svájc mérkőzés június 15-én. Magyarország 10.000 jegyet kapott, és ezek jól fogynak, sokan már csak a szerencsében bíznak, hátha nyernek valahol egy belépőt.

A város azonban felkészült, és legalább öt helyszínen alakít ki ingyenes rajongói pontokat, ahol hatalmas kivetítőkkel, stadionhangulattal várják a sport szerelmeseit. Még az óvárosban is lesz egy ingyenes rajongói zóna, ahol 7.500 ember szurkolhat együtt a történelmi épületek között, éttermek és bárok szomszédságában. Arra is számítanak, hogy nem mindenki ezért a 90 percért jön majd a városba. Nekik vajon mit kínálnak?

Fotó: AdobeStock/uslatar

Fotó: AdobeStock/uslatar


Katedrális vagy csokoládé?

Szerencsére nem kell választani. Ha röviden szeretnénk összefoglalni Köln látnivalóit, a leghíresebb a katedrálisa, amit nemrégiben felújítottak. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló katedrális tornyába 533 lépcsőt megmászva juthatunk fel. Ha előtte elolvassuk Ken Follett: Katedrális című regényét, még inkább értékelni fogunk, amit a 800 éves épület kapcsán látunk. A templom egyik különlegessége az elpusztul régi helyén, a jobb oldali hajóban létesített modern stílusú üvegablakok látványa.

A város másik leghíresebb látnivalója a világ legnagyobb csokoládé múzeuma, ahonnan kóstoló nélkül nem lehet kijönni. A kölni csokoládémúzeum a Rajna vizén található három szintes modern épület. Sokan mondják, hogy legalább egy napot el tudnak itt tölteni. A sport szerelmesei keressék fel a Sport és Olimpiai Múzeumot, amelynek a tetején stílusosan egy igazi focipálya várja a játékos kedvűeket. Jó hír, hogy ingyenesen lehet bemenni Michael Schumacher Private Collection kiállítására, ahol a pilóta eredeti autói, versenyruhái és trófeái láthatók.

Kölni katedrális

Kölni katedrális


4711

Ez nem egy szupertitkos kód, hanem a híres kölnivíz száma. Belegondoltál már, mivel locsolkodunk húsvétkor? "Kölnivel"? Nahát!

A híres kölnivíznek (Kölnisch Wasser) több mint 250 éves történelmét ismerjük. A recept eredetileg egy olasz származású emberhez, Johann Marina Farinához köthető. Az eredeti recept pontos összetétele titkos, csak öt fő alapanyaga ismert: a rozmaring, a citrusfélékből származó illóolajok, a levendula, és a desztillált alkohol. Az esszenciát csomagolás előtt évekig tölgyfahordóban érlelik. Az illatszer teljesen más volt, mind elődei, talán ebben rejlik sikerének titka. Nem csak nők használták, rajongott érte Goethe és Napóleon is. A kölnivíz gyártása napjainkban is családi kézben van, ugyanabban az épületben, ami ma is látogatható.

S honnan a számsor? Amikor a franciák 1794-ben megszállták Kölnt (Cologne - franciául), az összes házat megszámozták, hogy a németül nem beszélő francia katonák könnyebben tájékozódjanak a városban. A Glockengassén álló házban készítette a Mühlens család a kölnivizet. Vajon hányas számot kapta a ház? Hát persze, hogy a 4711-et. Rá is írták az üvegcsére, hogy mindenki tudja, hogy hol lehet megvenni. A marketing működött, már csak egy dolog volt hátra: németről franciára változtatták a parfüm nevét, mivel a francia katonák rajongtak érte, és mindenhol az Eau de Cologne-t keresték. Csoda, hogy a francia császár, Napóleon is kért belőle egy üveggel?

Fotó: Maurer & Wirtz GmbH

Fotó: Maurer & Wirtz GmbH


Így spórolj!

Bár 2022-ben 9 euró volt a Deutschlandticket, ezt az árat nem lehetett sokáig tartani. 2024-ben 49 euróért vásárolhatunk azonban jegyet, ez is nagyon kedvező, ráadásul egy hónapig és persze a foci EB idejére is érvényes. A Deutschlandticket egész Németországra kiterjesztették. Lehetővé teszi az utazást a tömegközlekedésben, a regionális vasúti közlekedésben az összes résztvevő közlekedési vállalat, közlekedési szövetség, valamint a szövetségektől független közlekedési hálózatokban. Csak a távolsági járatokra és az első osztályú utazásokra nem érvényes.
3 hozzászólás

Kicsilány06

3 napja és 3 órája

Nekem ez a város mindig olyan "szigorú"-nak tűnt, eszembe nem jutott volna városlátagátasi célpontnak venni. De nem rossz ötlet!

válasz erre

regeena

1 hónapja, 4 napja

Kölnben még sosem voltam, de nem tudtam, hogy a 4711 parfüm innen származik mosolygó smiley köszi az infót

válasz erre

Bogyó

1 hónapja, 6 napja

Már voltam egyszer Kölnben, nagyon szép város, érdemes ellátogatni oda.

válasz erre