A Warwick Egyetem kutatói szerint az eper szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták, elsősorban a szívbetegségekre és a cukorbetegségekre vonatkozóan, amikor a kutatócsoport Paul Thornalley professzor vezetésével megtette a nagy felfedezést.
Ennek keretein belül a professzor bebizonyította, hogy az eper kivonata képes aktiválni az Nrf2 nevű fehérjét a szervezetben, amely fokozni tudja az antioxidáns, illetőleg egyéb más védekező mechanizmusokat, tehát általános védelmet nyújt még a súlyosabb betegségekkel szemben is.
Thornalley professzor éppen ezért azt tanácsolja, hogy a fentiek miatt senki se érezzen bűntudatot akkor, ha nekilát egy tejszínhabbal szolgált eperrakásnak, hiszen ezzel igencsak finom desszerttel jutalmazhatjuk magunkat még a diéták idején is, természetesen kizárólag akkor, ha inkább eperből, mint tejszínhabból szervírozunk többet.