1 °C
enyhe havazás
2023. december 12., kedd
Gabriella

Újabb jótékony hatását bizonyították a vörös áfonyának

2013. november 11.
6.4881
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A vörös áfonya - vagy más, gyakran ismertebb nevén tőzegáfonya - jótékony hatásairól, magas antioxidáns tartalmáról és rákmegelőző hatásairól már ódákat zengett korábban a tudomány, de egy friss tanulmány szerint újabb jótékony hatását tudták kimutatni az ízletes gyümölcsnek. Tajvani kutatók ugyanis a korábbi tanulmányok elemzésével és új kísérletekkel bebizonyították, hogy a vörös áfonyából készült étrendkiegészítők segítenek megelőzni a húgyúti fertőzéseket is!
 


Szakértők szerint globális viszonylatban minden második nő élete során legalább egyszer átesik kisebb-nagyobb húgyúti fertőzésen, míg közel harmaduknál a betegség időszakosan vissza-visszatér. Leginkább ezért volt fontos a múltban, hogy a húgyúti gyulladások megelőzésére a kutatók egy természetes alapanyagú gyógymódot dolgozzanak ki és úgy tűnik, hogy az ellenszer a vörös áfonya lesz.

A tajvani kutatók egy úgynevezett metaelemzés során 13 korábbi, a vörös áfonya, valamint különféle placebo hatásának összehasonlító tanulmányát egyesítették, illetve elemezték. A hat hónapig tartó vizsgálatokba több, mint 1500 embert vontak be elsősorban Észak-Amerika és Európa országaiból. Az eredmények tisztán kimutatták, hogy a tőzegáfonyából előállított termékek valóban hatékonyabbak a húgyúti fertőzések elleni védekezésben, de az immunitás leginkább a nőknél figyelhető meg és elsősorban a kiújuló fertőzések megelőzésében.

A szakemberek úgy gondolják, hogy maga a vörös áfonya, vagy a belőle készült étrendkiegészítők fogyasztása egyértelmű és bizonyított előnyökkel jár a húgyúti fertőzések által nagyobb kockázatnak kitett csoportok esetében, ilyenek például a terhes nők, az idősek vagy azok, akik alulműködő vesével rendelkeznek.
5 hozzászólás

Kunoichi

8 éve, 8 hónapja és 12 napja

Hallottam már a vörös áfonya jótékony tulajdonságairól, de itt még kaptam plusz infókat is. Köszönöm!

válasz erre

csillucs

10 éve, 11 hónapja és 14 napja

Ezt nem is tudtam, hogy a vörös áfonya jó lehet az alulműködő vesére!

válasz erre

bettike

10 éve, 11 hónapja és 14 napja

Fincsi és teli van jótékony hatással!

válasz erre

Mariann

10 éve, 11 hónapja és 14 napja

hmm nyami és nem is tudtam, hogy ennyi mindenre jó

válasz erre

Minoni

10 éve, 11 hónapja és 14 napja

Nem szeretem...

válasz erre