20 °C
erős felhőzet
2024. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Újabb jótékony hatását bizonyították a vörös áfonyának

2013. november 11.
6.8091
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A vörös áfonya - vagy más, gyakran ismertebb nevén tőzegáfonya - jótékony hatásairól, magas antioxidáns tartalmáról és rákmegelőző hatásairól már ódákat zengett korábban a tudomány, de egy friss tanulmány szerint újabb jótékony hatását tudták kimutatni az ízletes gyümölcsnek. Tajvani kutatók ugyanis a korábbi tanulmányok elemzésével és új kísérletekkel bebizonyították, hogy a vörös áfonyából készült étrendkiegészítők segítenek megelőzni a húgyúti fertőzéseket is!


Szakértők szerint globális viszonylatban minden második nő élete során legalább egyszer átesik kisebb-nagyobb húgyúti fertőzésen, míg közel harmaduknál a betegség időszakosan vissza-visszatér. Leginkább ezért volt fontos a múltban, hogy a húgyúti gyulladások megelőzésére a kutatók egy természetes alapanyagú gyógymódot dolgozzanak ki és úgy tűnik, hogy az ellenszer a vörös áfonya lesz.

A tajvani kutatók egy úgynevezett metaelemzés során 13 korábbi, a vörös áfonya, valamint különféle placebo hatásának összehasonlító tanulmányát egyesítették, illetve elemezték. A hat hónapig tartó vizsgálatokba több, mint 1500 embert vontak be elsősorban Észak-Amerika és Európa országaiból. Az eredmények tisztán kimutatták, hogy a tőzegáfonyából előállított termékek valóban hatékonyabbak a húgyúti fertőzések elleni védekezésben, de az immunitás leginkább a nőknél figyelhető meg és elsősorban a kiújuló fertőzések megelőzésében.

A szakemberek úgy gondolják, hogy maga a vörös áfonya, vagy a belőle készült étrendkiegészítők fogyasztása egyértelmű és bizonyított előnyökkel jár a húgyúti fertőzések által nagyobb kockázatnak kitett csoportok esetében, ilyenek például a terhes nők, az idősek vagy azok, akik alulműködő vesével rendelkeznek.
5 hozzászólás

Kunoichi

9 éve, 2 hónapja és 4 napja

Hallottam már a vörös áfonya jótékony tulajdonságairól, de itt még kaptam plusz infókat is. Köszönöm! mosolygó smiley

válasz erre

csillucs

11 éve, 5 hónapja és 6 napja

Ezt nem is tudtam, hogy a vörös áfonya jó lehet az alulműködő vesére!

válasz erre

bettike

11 éve, 5 hónapja és 6 napja

Fincsi és teli van jótékony hatással!

válasz erre

Mariann

11 éve, 5 hónapja és 6 napja

hmm nyami mosolygó smiley és nem is tudtam, hogy ennyi mindenre jó

válasz erre

Minoni

11 éve, 5 hónapja és 6 napja

Nem szeretem...szomorú smiley

válasz erre