10 °C
borús égbolt
2024. március 02., szombat
Lujza

Új eljárás a terhességi cukorbetegség kimutatására

2014. január 26.
2.3701
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A terhességi cukorbetegség idő előtti felismerésének vagy megfelelő kezelésének hiánya nem csak az anya, hanem a születendő gyermek egészségére is veszélyt jelent, osztrák kutatók ennek megfékezésére egy forradalmi módszert dolgoztak ki a probléma idő előtti kimutatására.


A Bécsi Orvosi Egyetem által kidolgozott eljárás keretein belül a terhes nőknek éhgyomorra mérik meg vércukorszintjüket, amivel már első körben rengeteg különféle betegséget és egyéb problémát ki lehet zárni. Ezt követően feltérképezésre kerül a családi kórtörténet is, majd akkor következnek további vizsgálatok, ha ezek alapján fennáll a cukorbetegség kockázatának lehetősége. Ezt követően terheléses vércukor-vizsgálat következik, ami kellemetlen egy várandós nő számára, de a leghatásosabb módja, hogy biztosan kiszűrjék a cukorbetegség lehetőségét.

A legutóbbi globális adatok alapján a várandós kismamák közel 20 százalékánál alakul ki cukorbetegség, amelynek köszönhetően a magzaton belül is megnövekedhet az inzulin-kiválasztás, ami növekedési rendellenességhez, zsírfelhalmozódáshoz, alacsony vércukorszinthez, kezelés hiányában pedig akár még születési komplikációkhoz is vezethet.

A korai diagnózissal, ami a fentebb felvázolt összetett eljárás segítségével lényegesen egyszerűbb és biztonságosabb, megnadályozhatjuk, hogy születendő gyermekünk a későbbiekben nagyobb eséllyel legyen kitéve a magas vérnyomásnak, netán az érrendszeri betegségeknek.
3 hozzászólás

Natasha

10 éve, 11 hónapja és 19 napja

Durva!

válasz erre

Sandy

10 éve, 11 hónapja és 19 napja

Döbbenet mik vannak, annyi minden okozhat betegséget...szomorú smiley

válasz erre

bettike

10 éve, 11 hónapja és 19 napja

Van nem egy ismerősöm aki cukorbeteg. De egyik sem terhesen volt az, hanem már előtte. Érdekes hogy ki tud alakulni közben is!meglepett smiley

válasz erre