8 °C
enyhe eső
2024. február 23., péntek
Alfréd

Tűzvész, rovarok - milliókat érő festmények! Ismerd meg Csontváry Kosztka Tivadar életét

2023. július 15.
70.6061
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Ha különleges életutat szeretnénk megismerni, elég, ha utána olvasunk Csontváry Kosztka Tivadar életének. Ha az életrajz mellé kirándulást is szervezünk, a kiindulópontunk Kisszeben legyen, itt született a festőművész, aki elég későn, már gyógyszerészként kezdett el festeni. Hogy milyen kincsek találhatóak szülővárosa közelében, azt is megmutatjuk!


Ma már kevesen tudják, miről is híres a Tarca (Torysa) folyó völgyében fekvő Kisszeben (Sabinov). Kezdetben arról, hogy egy halász bátor leány, Szabina - a tatárok elől menekülő IV. Béla királyt és kíséretét megmentette a megáradt folyóból, az ő emlékét őrzi a település neve. A városka fénykora a 15 századra tehető: Kassa, Eperjes vagy Bártfa mellett szokták emlegetni. A középkori szabad királyi városok mindegyik büszkélkedhet egy nagyobb kő templommal, így van ezzel Kisszeben is.

A Keresztelő Szent Jánosnak szentelt katolikus templom hírét azonban a berendezése vitte messzire. A Lőcsei Pál műhelyében készült szárnyas oltár olyan kézműves munka, aminek a csodájára jártak, a legnagyobb és leggazdagabban díszített jelzőket kapta. Helyben egy másolatot, Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában pedig az eredetit tekinthetjük meg - restaurálás miatt került a fővárosba.

Inkább a rovarokat tanulmányozta tanulás helyett

Kétségkívül Kisszeben leghíresebb lakója a festővé vált Csontváry Kosztka Tivadar lett. Sokszor emlegetik, hogy Vincent van Gogh születési évében látta meg a napvilágot, mégsem tartják őket kortársnak, mert mire Csontváry alkotni kezdett volna, van Gogh már elhunyt. A magyar tehetség édesapja gyógyszerészként dolgozott, fiának is ezt a pályát szánta. Apja igazi különc volt, kerülte az alkoholt, nem cigarettázott, pedig a kor velejárója volt mindkét szenvedély.

Dubniki opálbánya

Dubniki opálbánya


Szabadidejében viszont amatőr tudósként kísérletezett, különösen érdekelték a petárdák, minirakéták. A sors fintora a családi tragédia: 1863-ban a városban tűz üt ki, és amíg apja a tűzoltást szervezi, saját lánya a házukban ég meg. A fiatal fiú gimnáziumba kerül, de sokat hiányzik. Szívesebben sétál a természetben, megfigyelve a különböző rovarokat, lepkéket, méheket. Szerencséje van, az intézmény igazgatója is szenvedélyesen szereti a természetet, pártolja őt.

A családnak azonban el kell hagynia a települést, ennek oka főként az, hogy az apa forradalom alatt a császár mellett teszi le a voksát, és az enyhülés időszakában a kisváros ezt nem tudja tolerálni. Napjainkban az egykor leégett, mára újjáépített szülőházon látható emléktáblán kívül a város azzal tiszteleg Csontváry előtt, hogy megvásárolta 13 festményének másolatát, ezeket pedig a Városháza épületében állították ki.

Ha valaki időutazásra szánná el magát, itt azt is megteheti. Az 1966-ban itt forgatott Üzlet a korzón című film Oscar-díjat hozott a településnek, erre pedig QR-kódos applikációval városnéző sétát készítettek. Ezért áll a főtéren egy 2,5 méter magas Oscar-szobor, a díj elnyerésének 50. évfordulójára álmodták ide.

Szerencse vagy szerencsétlenség?

A várostól nem messze igazi kincses bánya található. Mindenképp látogassunk ki ide! A Szalánci-hegységben, Aranybánya (Zlatá Baňa) és Vörösvágás (Červenica) között elterülő dubniki bányából származó opálkövek díszítették Jagelló Izabella magyar királyné nyakékét, Viktória brit királynő koronáját, Jozefina francia császárné pedig a tűzfényű, "égő Trója" névvel illetett, kivételes darabot birtokolhatta. A legnagyobb opált, a 607 gramm súlyú Harlekint 1775-ben találták meg, aki kíváncsi rá, az a bécsi Természettudományi Múzeum kiállításán fogja megtalálni.

A dubniki opálbánya 1845-től 1880-ig élte aranykorát, amikor Samuel Goldschmidt bécsi ékszerész és örökösei bérelték az államtól, akkoriban 300-350 ember dolgozott napi 14 órákat a föld alatt. Vállalkozását a korabeli ellenmarketing tette tönkre, híresztelni kezdték, hogy az opál viselése balszerencsét hoz, és igazán az a szerencsés, aki gyémántot viselhet. A rosszindulatú és alaptalan pletykát megállítani nem lehetett, még Viktória királynő is lecseréltette a koronaékszereken az opáljait rubinra. Ezzel a bánya sorsa megpecsételődött, be kellett záratni. Ma a tárlókat a kíváncsi turistáknak nyitják meg, bemutatva a mélyben rejtőző kincseket.

Fotó: Kolodko Art

Fotó: Kolodko Art


Mindenkinek kell a fehér arany!

Ma is a legfontosabb fűszereink egyike a só. Hajdanán azonban nehéz volt hozzájutni, pedig a szerepe nem csak a konyhai főzés során volt elengedhetetlen. Ezzel tartósították az ételeket, a szappanfőzés egyik fontos kellékévé vált. Megfizetni azonban csak kevesen tudták. S hogy miért volt olyan drága? Nehezen lehetet hozzájutni, viszont kellett a mindennapi élethez. A közeli Eperjessel egybeépült Sóváron (Solivar), már a 11. századtól kezdve próbáltak a környéken lakók a források elpárologtatásával sót kinyerni.

Később, a 16. századtól kezdve megkezdődött a kősóbányászat is. A fehér arany gazdagságot hozott a településnek, ma már nem is tudjuk, mekkora kincs, ami az asztalunkra kerül! Csak arra vigyázunk, nehogy kiboruljon, mert akkor veszekedés lesz... hogy ne lett volna perpatvar 400 éve is - ha valaki a fehér aranyat szórta szét, hatalmas veszteséget okozva. Ezt a rémületet hordozzuk még mindig a sóhoz köthető babonáinkban a mindennapokban!

+1 tipp Csontváry 170

Kolodko Mihály legújabb miniszobra Csontváry Kosztka Tivadart graffitiművészként ábrázolja. A hortobágyi Kilenclyukú hídnál elhelyezett alkotása a 170 éve született festőzseninek állít emléket. A képek tanúsága szerint a szobrocska a korábban Münchenben, a Prinzregentenstraße melletti parkban elhelyezett Kolodko-szobor ikertestvére. Ahhoz hogy lefotózzuk, most már elég az Alföldre utaznunk. S miért pont ide? A festőművész egyik leghíresebb alkotása A hortobágyi kilenclyukú híd 1903-ból.
4 hozzászólás

Minoni

7 hónapja, 3 hete és 1 napja

Csodálatos munkái vannak, nagyon egyedi.

válasz erre

Babóca

7 hónapja, 3 hete és 4 napja

Láttam a kiállítását, hihetetlen festő volt.

válasz erre

Lili

7 hónapja, 3 hete és 4 napja

Hasznos és érdekes olvasmány, nagyon köszönjük!

válasz erre

Kicsilány06

7 hónapja, 3 hete és 5 napja

Csodás cikk, élmény volt olvasni!

válasz erre