Hozzávalók:
500 g liszt
3 db nagyobb burgonya
1 db tojás
100 g sertészsír
1 csipet só
300 g tehéntúró
100 g porcukor
2 db tojássárgája
fél citrom
2 csapott evőkanál búzadara
1 csipet só
100 g zsemlemorzsa
kevés olaj
Elkészítés:
A burgonyákat megpucoljuk, majd sós vízben puhára főzzük és még melegen összetörjük, ezután hozzákeverjük a zsírt és hagyjuk hűlni. Ha már nem túl meleg, akkor belekeverjük a lisztet és az 1 db egész tojást. Amennyiben szükséges, úgy még adjunk lisztet a burgonyához, hogy összeálljon a tészta, amit hagyjuk pihenni.
Közben a túrót törjük össze, adjuk hozzá a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, a csipet sót, a búzadarát és a cukrot. A tésztát nyújtsuk ki, majd egy derelyevágóval szeleteljük fel. Az egyik felébe tegyünk túrót, a másik adag tésztát pedig tegyük rá. A tojásfehérjével érdemes megkenni a tészta szélét, hogy összeragadjon.
Enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük a tésztákat, közben kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, amiben megforgatjuk a derelyéket.