10 °C
borús égbolt
2024. február 23., péntek
Alfréd

Túrós derelye

2022. november 01.
98.8071
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Mai receptünk egy klasszikus ízletes desszert, amit nem túl nehéz elkészíteni, de egy kis időbe beletelik, mire elkészítjük, de megéri. A túrós derelyéhez érdemes cukros tejfölt kínálni és porcukrot.


Hozzávalók:
500 g liszt
3 db nagyobb burgonya
1 db tojás
100 g sertészsír
1 csipet só
300 g tehéntúró
100 g porcukor
2 db tojássárgája
fél citrom
2 csapott evőkanál búzadara
1 csipet só
100 g zsemlemorzsa
kevés olaj

Elkészítés:
A burgonyákat megpucoljuk, majd sós vízben puhára főzzük és még melegen összetörjük, ezután hozzákeverjük a zsírt és hagyjuk hűlni. Ha már nem túl meleg, akkor belekeverjük a lisztet és az 1 db egész tojást. Amennyiben szükséges, úgy még adjunk lisztet a burgonyához, hogy összeálljon a tészta, amit hagyjuk pihenni.

Közben a túrót törjük össze, adjuk hozzá a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, a csipet sót, a búzadarát és a cukrot. A tésztát nyújtsuk ki, majd egy derelyevágóval szeleteljük fel. Az egyik felébe tegyünk túrót, a másik adag tésztát pedig tegyük rá. A tojásfehérjével érdemes megkenni a tészta szélét, hogy összeragadjon.

Enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük a tésztákat, közben kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, amiben megforgatjuk a derelyéket.
2 hozzászólás

Minoni

1 éve, 5 hónapja és 2 napja

Legjobb! Na meg a szilvás gombóc!

válasz erre

Babóca

1 éve, 5 hónapja és 3 napja

Az egyik kedvencem mosolygó smiley bár a szilvásat is szeretem.

válasz erre