Hozzávalók (körülbelül egy tepsi törökmézhez):
10 dkg kristálycukor
3 evőkanál méz
3 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
Elsőként a mézet és a cukor serpenyőbe tesszük és keverés nélkül elkezdjük melegíteni. Amikor már látjuk, hogy a cukor olvadni kezd, a serpenyőben keverés nélkül, döntögetéssel eloszlatjuk a masszát, hogy egyenletesen elterüljön benne. Mindezt addig hevítjük, amíg el nem kezd karamelizálódni.
Ekkor levesszük a tűzhelyről, és rászórjuk a még keverhető masszára a szódabikarbónát, majd azonnal keverni kezdjük. Miután a szódabikarbónát beleszórtuk, a massza azonnal habzani, dagadni kezd, ettől ne ijedjünk meg, ez a lényege az egésznek. Ha már habzik, rögtön öntsük ki egy olajjal kikent, vagy sütőpapírral lefedett tepsibe.
A massza magától feldagad körülbelül 1-2 centi vastagságúra, és egy óra után teljesen megszilárdul, fogyasztható finomsággá alakul.