26 °C
tiszta égbolt
2025. június 06., péntek
Norbert, Cintia

Törökméz

2015. január 28.
2.5781
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Ki ne szeretné a többnyire búcsúk és egyéb mulatságok során árusított törökmézet, ezt az ízletes finomságot, amit természetesen könnyedén elkészíthetünk házilag is.
 


Hozzávalók (körülbelül egy tepsi törökmézhez):

10 dkg kristálycukor
3 evőkanál méz
3 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

Elsőként a mézet és a cukor serpenyőbe tesszük és keverés nélkül elkezdjük melegíteni. Amikor már látjuk, hogy a cukor olvadni kezd, a serpenyőben keverés nélkül, döntögetéssel eloszlatjuk a masszát, hogy egyenletesen elterüljön benne. Mindezt addig hevítjük, amíg el nem kezd karamelizálódni.

Ekkor levesszük a tűzhelyről, és rászórjuk a még keverhető masszára a szódabikarbónát, majd azonnal keverni kezdjük. Miután a szódabikarbónát beleszórtuk, a massza azonnal habzani, dagadni kezd, ettől ne ijedjünk meg, ez a lényege az egésznek. Ha már habzik, rögtön öntsük ki egy olajjal kikent, vagy sütőpapírral lefedett tepsibe.

A massza magától feldagad körülbelül 1-2 centi vastagságúra, és egy óra után teljesen megszilárdul, fogyasztható finomsággá alakul.
3 hozzászólás

Zita.Péter

11 éve, 3 hónapja és 1 napja

Nekem nagyon édes, de a párom szereti. Majd csinálok neki. mosolygó smiley

válasz erre

becky

11 éve, 3 hónapja és 1 napja

Nagyon jó recept, még nem csináltam ilyet.

válasz erre

csillucs

11 éve, 3 hónapja és 1 napja

Ez de egyszerű. Mondjuk nem tudok sokat enni belőle, mert nagyon édes, de szeretem.

válasz erre