Hozzávalók:
400 g darált hús
250 g gomba
1 csokor újhagyma
2 evőkanál olaj
100 g rizs
só, bors
fél teáskanál morzsolt majoránna
12 db kelkáposzta-levél
5 dl passzírozott paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
1/4 teáskanál őrölt rozmaring
100 g reszelt sajt
Elkészítés:
Az újhagymát tisztítsuk meg, majd karikázzuk fel a fehér részeket, a zöld részeket tegyük félre egyben. A gombát szintén szeleteljük fel és kevés olajon kezdjük el párolni a darált hússal együtt. Adjuk hozzá az újhagyma fehér részét is. Ha már fehéredik a hús, akkor mehet bele a rizs és pár perc pirítás után felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, majorannával ízesítjük és lefedve 15-20 percig főzzük.
Közben a káposzta leveleket megtisztítjuk, a vastagabb eres részeket kivágjuk. Enyhén sós, forró vízben megmártjuk a leveleket és a félre tett újhagyma zöld részeit, majd pár másodperc múlva vegyük ki. A kész töltelékkel töltsük meg a leveleket, hajtsuk össze és kössük meg őket az újhagyma zöld részével.
A paradicsomos ágyhoz a paradicsomot tegyük egy edénybe, kezdjük el melegíteni, közben ízesítsük zúzott fokhagymával, rozmaringgal és babérlevéllel. Megsózzuk és összeforraljuk. Egy tűzálló tál aljába öntjük, erre helyezzük a kész kelkáposztákat végül megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig sütjük.