25 °C
tiszta égbolt
2025. június 16., hétfő
Jusztin

Tökéletes hókifli

2018. november 30.
9.0472
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Már csak néhány hét van karácsonyig, így ma ismét mutatunk egy klasszikus ünnepi sütemény receptet, amit még nagymamáink is készítettek házi lekvárral vagy éppen házi darált mákkal, dióval töltve.
 


Hozzávalók:
500 g liszt
100 g vaj
100 g zsír
1 evőkanál cukor
1 dl tejföl
20 g élesztő
egy csipet só
kevés tej
50 g átszitált porcukor
vaníliás cukor
lekvár ízlés szerint

Elkészítés:
Körülbelül 1 dl langyos tejbe tegyünk egy csipetnyi cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A lisztet tegyük egy nagy tálba és morzsoljuk el a vajjal és a zsírral, majd adjuk hozzá a tejfölt, a sót, a cukrot és végül a felfuttatott élesztőt is. Sima tésztát dagasztunk belőle, majd meleg helyen egy órán át kelesztjük.

Ha megkelt, akkor diónyi golyókat szaggatunk a tésztából, majd ezeket lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk. Mindegyikre teszünk egy kevés tölteléket (lekvárt, diót vagy mákot), majd elkezdjük feltekerni őket kifli alakban. 200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük őket és még melegen beleforgatjuk a porcukros és vanília cukros keverékbe.

Zárható dobozba tesszük őket, hogy ott puhuljanak tovább. Akár 2 hétig is elállnak.
2 hozzászólás

kalifa

7 éve, 1 hónapja és 9 napja

Idén karácsonykor lehet csinálok ilyet a bejglik mellé.

válasz erre

Móni

7 éve, 1 hónapja és 9 napja

A diós és a lekváros a legjobb. mosolygó smiley

válasz erre