9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Több egészségügyi problémára is megoldást jelenthet a vízi torna

2013. november 13.
5.0011
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A fitnesz egy speciális fajtája az úgynevezett vízi gimnasztika, amely a víznyomás ellenében végzett munka miatt sokkal megerőltetőbb, ugyanakkor sokkal előnyösebb is, mint a szárazföldi testmozgás. A vízi torna ugyanis masszás és fitnesz is egyben, mindemellett pedig több egészségügyi problémára is megoldást jelenthet. Hogy melyek ezek?


Elsősorban a reumatológiai panaszok, így a nyak, a hát, a derék, a csípő és az ízületek problémái, amelyek hatalmas fájdalommal járhatnak, ezek pedig mozgás esetén fokozódhatnak is. A levegőhöz képest nagyobb sűrűségének köszönhetően azonban a víz leveszi a súlyt a fájdalmas ízületekről, aminek következtében úgy edzi izmainkat, hogy közben szinte teljes egészében tehermentesíti az ízületeket.

A vízi gimnasztika különösen ajánlott azoknak is, akik jelentős túlsúlytól szenvednek, ez ugyanis az elhízott betegek számára egy nem túl megerőltető, mégis hatásos testmozgás. A víz ugyanis esetükben is tehermentesíti az ízületeket, mindemellett pedig masszírozó hatása is van, aminek köszönhetően megakadályozza a szövetek elernyedését, segíti a zsírszövetek anyagcseréjét, a vénás vérkeringést, ezáltal pedig a narancsbőr kialakulásának megelőzését.

A vízben végzett tornagyakorlatok kitűnő hatással vannak továbbá a visszerekre is, avagy a vénás rendszer szakaszainak tágulataira. A vízmélység ugyanis növeli a víznyomást, ami passzív szűkítő hatást gyakorol a vénákra, ezt pedig a hideg vízben végzett testmozgás képes tovább fokozni. A vízben a lábak és a visszerek teljes egészében tehermentesítődnek, a mozgás hatására így javul a keringés, illetőleg a vénás visszaáramlás és az erek tónusa is.
5 hozzászólás

Minoni

11 éve, 4 hónapja

Imádom a vizet, de hogy ennyi mindenre jó azt nem is tudtam...mosolygó smiley

válasz erre

Sandy

11 éve, 4 hónapja és 1 napja

Sajnos nem sok időm van fürdőbe járni, de ha tehetem, azért megyek!mosolygó smiley

válasz erre

Natasha

11 éve, 4 hónapja és 1 napja

én rendszeresen szoktam tornázni, és téli időszakokban úszni is járok és ilyenkor néha néha becsatlakozom egy kis vízi tornába mosolygó smiley Nagyon jó tud lenni

válasz erre

Gizus

11 éve, 4 hónapja és 1 napja

Na ez nekem való mosolygó smiley szeretek vízben lenni

válasz erre

Mariann

11 éve, 4 hónapja és 1 napja

én már vízi tornáztam egyszer és nagyon kemény, jól megtudja dolgoztatni az izmokat

válasz erre