27 °C
erős felhőzet
2024. július 23., kedd
Lenke

Tippek rezsicsökkentéshez, amiben a gyerekek is partnerek lehetnek

2022. október 09.
92.4471
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Évekkel ezelőtt egy ismerősünk mesélte: az anyukája ha túl sok lámpa égett a lakásban, bosszankodva megjegyezte: ne pörgessétek a forgó-morgót! Még felnőttként is emlékezett rá, mennyire spóroltak az áramon, a vízen vagy a gázfogyasztáson. Az energiaválság miatt érdemes a gyerekeket is megtanítani arra, hogy ne pazaroljanak. Számos mód van arra, hogy az elektromos eszközöket félretegyék a gyerekek és például olyan játékot válasszanak, amihez nem kell energia.


Miért ég a lámpa?

A legegyszerűbb dolgok egyike, hogy megértessük a kisebbekkel, csak akkor és ott fogyasszunk áramot, ahol szükséges. Ne égjen minden szobában a lámpa, pláne, ha nem tartózkodunk a helyiségben. Mindenki maga után kapcsolja le, ne arra várjunk, hogy majd valaki megteszi a családból helyettünk. Ha nehezen tudjuk erre rávenni a gyerekeket, akkor szerezzünk be olyan lámpát, ami képes néhány perc után magától lekapcsolni.


Tv detox

A televízió sokszor a legjobb bébicsősz - gondolják a szülők. Úgy beszippantja a gyereket, hogy meg sem mozdul. A sok tévézés azonban régóta tudjuk, hogy mennyire káros: a gyerekeket mozdulatlanságra ítéli, a fantáziájukat nem mozgatja meg. Mindezek mellé újabb érvünk van arra, hogy kapcsoljuk ki! A televíziók - a nagy képernyőjű régi típusú okostévék pláne - sok energiát fogyasztanak. Csökkentsük együtt a család rezsijét, ahelyett hogy esti mesék sokaságát kínálnánk a gyereknek, teljesen kapcsoljuk ki, és meséljünk inkább összebújva.

A nagyobb gyerekekkel hétvégén kreatívkodjunk: gyűjtsünk színes faleveleket, gesztenyét, ragasszunk, rajzoljunk, barkácsoljunk! A lényeg, hogy az elektromos kütyüket tegyük félre, ne azon lógjanak a csemetéink. Régebben óriási slágerek voltak a kártyajátékok, a társasjátékok, vagy éppen az ország város fiú lány játék. Ezekhez nem kell semmilyen kütyü, csak egy kis fény.

Vegyél fel egy meleg mamuszt

A gyerekek általában minden szokásuk megváltoztatásában rugalmasabbak, mint a felnőttek. Ugyanakkor tízből nyolc szülő azt mondaná, hogy a váltócipő viselése otthon nem is olyan egyszerű vagy a házimamusz, kis papucs tűnik el a leggyorsabban. Érdemes azonban erre jobban figyelni, mert a hőérzetet növeli, ha alulról sem fázunk. Beszélgessünk erről az ovis korúakkal, mesélhetünk is nekik bekuckózva, miért fontos a réteges öltözködés vagy hogyan változik a testünk hőérzete - ha mozgunk, vagy ha csak egy helyben ülünk.


Ha lemerül az elem!

A gyerekek számos játéka elemmel működik. Ezzel kapcsolatban két tippünk is van. Az egyik hogy vásároljunk tartós elemet, amit többször is fel lehet tölteni. A másik, ha már merülőben van egy elem, akkor tegyük kisebb fogyasztású eszközbe: például a faliórába. Kisebb erővel is jó darabig működteti majd az adott eszközt.

Ne hagyd a töltőn!

A nagyobb gyerekek számos kütyüt használnak: telefont, laptopot, notebookot. Beszéljük meg velük, hogy melyek az ideális töltési szokások, és legfőképp, ha már feltöltötték az adott eszközt, a töltőt húzzák ki a konnektorból. Ne essenek a túltöltés hibájába sem: az emberek 49%-a pazarol azzal energiát, hogy túltölti az okostelefon vagy a laptop akkumulátorát, ráadásul a túltöltés vagy állandó töltőn levés nem is tesz jót az aksiknak.

A legtöbb szülő nem szereti, ha a gyermeke a konnektorhoz hozzányúl. Érdemes ezért hálózati elosztókat használni a lakásban, ahol egy mozdulattal és biztonságosan áramtalaníthatja csemeténk is az eszközöket. A készenléti állapotnak is van áramfogyasztása.

A jelenlegi energiaválságról érdemes beszélni a gyerekekkel, hogy megértsék a helyzetet. Nyilván az iskoláskorú gyerekekkel lehet ilyenről leginkább beszélni, hiszen ők már fel tudják fogni, hogy mi történik a nagyvilágban. Nem kell őket megijeszteni, de ész érvekkel őket is rá lehet venni a spórolásra.
1 hozzászólás

hemberender

1 éve, 11 hónapja és 8 napja

Kicsit szörnyű, hogy ilyeneken kell gondolkodni, de talán így tényleg az emberek kicsit leszoknak a tévézésről meg a telefonról és végre figyelnek majd egymásra.

válasz erre