20 °C
borús égbolt
2024. március 29., péntek
Auguszta

Terjed az n-beauty, ami a koreai beauty világot is veszélyeztetheti

2019. november 16.
11.9411
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Az arcápolás közegében is egyre inkább terjed az n-beauty trend. Az n-beauty, tulajdonképpen egy életérzés, ami a skandináv népek életfelfogásain alapulnak és ezek vannak átültetve az élet több területére is. Ez az új trend, az észak-európai országokból kiindulva lassan az egész világot meghódították már. Az arcápolási alapokat a hygge és a lagom befelé fordulós létéből merítik, amik a létrejött új márkákat és termékcsoportokat is nagyban befolyásolják a piacon.


Az n-beauty márkákat tulajdonképpen a svéd, a finn, a dán, az észt, a lett és a litván brandek képviseltetik, akik az újonnan megjelenő termékeikbe is igyekeznek belecsempészni a 'slow' állapotokat. A szemléletmóduk bizonyos mértékben megegyezik a k-beauty trendekkel, amik viszont Dél-Koreából indultak ki és az évtizedek alatt egyre inkább a vezető bőrápolási márkák népszerűségért is felelnek. A tudatos bőrápolás úttörőit, immáron több európai és amerikai márka is igyekszik behozni, hiszen a piaci igények megváltozásával a valóban működő hatóanyagtartalommal rendelkező krémek kezdték meg a szépségbirodalom meghódítását és trónbitorlását is.

Az n-beauty az eleganciát, a lelassított én időt és a természetes bőrkép elérését hirdeti, aminek nem feltétlenül kell mindig tökéletesnek lennie, de a rendszeres öngondoskodás rituáléját mindenképpen meg kell, hogy erősítse. A márkák többsége természetesen, a tényleges és tömény kozmetikai összetevők mellett, a reklámokra helyezik kiemelten a hangsúlyt, amivel a hygge érzést is át kívánják adni a leendő vásárlóknak és a bőrápolást használják arra, hogy egyfajta lelki öngondoskodás is létrejöhessen.

A 2019-es év egyértelműen azzal tűnt ki a többi év közül, hogy egy-egy magasabb hatóanyagtartalmú összetevő is szépen lassan elérhetővé vált a vásárlók többsége számára, mindez úgy, hogy az árak sem szálltak el. A tiszta és természetes összetevők felhasználása is nagymértékben megnőtt a piacon, de főleg azoknál a gyógynövényeknél figyelhető ez meg, amelyeknél a tulajdonságok és a formulázási lehetőségek is megadják a professzionálisabb ápolást a bőr számára, akár már, egy rövidebb időintervallum keretein belül is.


Terjed az n-beauty, ami a koreai beauty világot is veszélyeztetheti - 3. kép

A minőség és mennyiség elve is eltérő nézeteket vall az új trend világában, szemben a koreai rutinnal. A koreaiaknál köztudott, hogy a 10 lépéses, rétegezős rutin az etalon, de már sok koreai nő is az európiai, minimál rutin felé hajlik, amik esetében a koncentráltabb, de kevesebb termék használata a jellemzőbb. A 'clean beauty' elve is megjelenik a skandináv márkák kínálatában, ami a természetes hidratáló összetevők mellett, a leegyszerűsített, illatanyag- és az alkoholmentes termékek gyártását preferálja. Ennek révén az SPF tartalom is általános fontosságúvá vált, bár pont az északi időjárás az, ami nem éppen az erős napsugarakat adja, mégis megpróbálják elhinteni ezek a márkák is a rejtett SPF tartalmakkal azt a tudatosságot, hogy védjük a bőrt napsütésben, de még a felhős, nyirkos, esős napokon is.

Az n-beauty tehát, a természetközelibb arcápolás mellett hangsúlyozottan egy életérzést is spa élményt is ad, ami az otthoni 'me time' idejébe is teljes mértékben is beleilleszthető. Nem kell minden esetben kozmetikust vagy egy szépségszakértőt felkeresni azért, hogy hosszútávon jól érezhessük magunkat a bőrünkben.

Összességében az n-beauty és a k-beauty az alap téziseiben megegyeznek, de ezek, a tálalásban és a marketing nézetekben mégis eltérnek egymástól. A luxus kényeztetést és a szép, természetes bőrképet mindkét trend vallja, de a tényleges képviseltetés és egy-egy adott hatóanyag felhasználása, piacra dobása, már csak az eladni kívánt cégek ötleteitől függenek igazán.
1 hozzászólás

Cynthia

4 éve, 8 hónapja és 26 napja

már mennyi féle beauty van, hihetetlen, követni sem lehet lassan

válasz erre