Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
3-4 szál sárgarépa
2-3 szál fehérrépa
500 g krumpli
500 g karfiol
450 g zöldborsó
3 db babérlevél
1 csokor petrezselyem
1 citrom leve
2 dl tejszín
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A zöldségeket mossuk meg, pucoljuk meg és vágjuk karikákra, míg a krumplit kisebb kockákra. A karfiolt elég ha rózsáira szedjük. Az olívaolajat hevítsük fel egy nagyobb lábosba, tegyük bele először a hagymát, kicsit pároljuk meg, majd mehet bele a többi zöldség is. Ezt követően felöntjük bőven vízzel és fűszerezzük sóval, borssal esetleg vegetával.
A petrezselyem felét beletesszük, valamint a babérlevelet. Felforraljuk, majd kis lángon tovább főzzük. A zöldborsót elég a vége felé beleszórni, mivel annak nem kell sok idő. A többit addig főzzük, míg puha nem lesz.
A levesből kimérünk egy keveset, majd összekeverjük a tejszínnel és az egészet beleöntjük a levesbe. Jól összekeverjük, kevés citromlével ízesítünk és ismét felforraljuk a levest. Friss petrezselyemmel tálaljuk.