29 °C
tiszta égbolt
2024. június 22., szombat
Paulina

Tanuld meg elfogadni önmagad - Itt a segítség!

2014. január 30.
3.0791
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Senki sem tökéletes! Ez a kijelentés sokaknak csak egy átlagos frázis, vannak azonban, akiknek az életüket jelenti, hiszen kényszeresen elégedetlenek magukkal, holott mindenki különleges valamiért, mindenkiben van érték, így a legfontosabb, hogy megpróbáljuk elfogadni magunkat, méghozzá bármi áron. Hogy miként érhetjük el ezt a legkönnyebben? Az alábbiakban megpróbálunk segítséget nyújtani ebben!

/>

A legfontosabb, hogy valóban tudatosítsuk magunkban: tényleg senki sem tökéletes! Nem szabad magunkat másokkal összevetni, hiszen mindannyian különbözőek, mindannyian egyéniségek vagyunk, így ahelyett, hogy másokat másolnánk le, inkább kreatív formában törekedjünk a saját egyéni oldalunk kidomborítására. Nyugodjunk bele továbbá, hogy értékrendünkhöz mérten mindig lesz aki szebb, jobb, gazdagabb, vagy ügyesebb lesz nálunk, de ez így van rendjén, mindez nem jelenti azt, hogy ettől rosszabbak lennénk. Hogy elfogadjuk magunkat, állítsunk fel egy értékrendet, vagyis határozzuk meg azt, hogy mi az igazán fontos számunkra! Érdemes-e például hetekig fogyókúráznunk, ha teltkarcsúan szeretnek minket? Érdemes napokig depresszióba esnünk, ha valaki csúnyát mondott ránk, de az a valaki egyáltalán nem is áll közel hozzánk? Határozottan nem!

Az ilyen pitiáner problémák helyett fontosabb, hogy inkább arra törekedjünk, hogy minél jobbak legyünk, hogy fejlődjünk! Ez természetesen azt is jelenti, hogy elérjük, de legalább megközelítsük, hogy megfeleljünk magunknak. Ne másnak, magunknak! Tűzzünk ki elérhető célokat, és hangsúlyos, hogy valóban elérhetőek legyenek, máskülönben még tovább romboljuk önbizalmunkat. Öt kiló helyett például csak egyet akarjunk leadni egy hónapban. Hisz' nincs elég időnk rá? Miért ne lenne!


A negatívumok kidomborítása mellett ezen felül fontos felfedezni a magunkban rejlő pozitívumokat, vagyis legyünk hálásak inkább azért, amivel megáldott minket a Teremtő! Butaság azt állítani, hogy ilyen senkinek sincs, sőt mi több, mindenkinél akadnak olyan dolgot, amelyek lehetnének rosszabbak is. Higgyük el, hogy nem a mi problémánk a legnagyobb a világon, helyette pedig inkább törekedjünk arra, hogy előnyeinket domborítsuk. Ha például előnytelen az orrunk, de tudjuk, hogy szép a dekoltázsunk? Máris megvan mivel tehetjük magunkat szebbé és jobbá!

Nem csak elfogadni, hibáinkat kezelni is tudni kell! Ha felismerjük a hibáinkat, és szembe is tudunk nézni velük, akkor nem csak elfogadtuk őket, hanem egy óriási lépést tettünk afelé, hogy meg tudjuk oldani, de legalábbis túl tudjuk lépni önértékelési gondjainkon. Fontos továbbá, hogy ne másokban keressük a hibákat a mi hibáinkért, ne másokra haragudjunk azért, mert nem tudjuk megérteni: rengeteg jó tulajdonságunk is van. Ha mindezt sikerül felismernünk, elfogadnunk, kezelnünk és tennünk is ellenük, biztosak lehetünk abban, hogy könnyedén el tudjuk fogadni magunkat, ami nem csak lelki világunkra, hanem egész életünkre hatással lesz!
3 hozzászólás

Minoni

11 éve, 3 hónapja és 15 napja

Hasznos cikk sokaknak!

válasz erre

Babóca

11 éve, 3 hónapja és 15 napja

Ez egy elég érdekes cikk mosolygó smiley érdemes mindenkinek elolvasni, sok erőt tud adni

válasz erre

Sonci

11 éve, 3 hónapja és 15 napja

Én meg vagyok magammal elégedve....

válasz erre